Devlet YardımlarıSosyal Yardımlar

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yardımları Nelerdir?

Ülkemizdeki muhtaç ve yoksul ailelerin bulunduğu koşuldan daha rahat ve daha huzurlu bir yaşam sürebilmeleri adına onlara şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, doğum yardımı, SED yardımı, gıda ve erzak yardımı gibi çeşitli yardımları sağlayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımları, 2022 yılında da hız kesmeden devam etmektedir.

Yoksul ve ihtiyaç sahibi vatandaşlar; ikametgahlarının bulunduğu bölgedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek, burada sosyal yardım başvuru formu doldurabilir ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımlarına başvurabilirler.

Pandemi sürecinde ihtiyaç sahibi ve az gelirli vatandaşların süreci daha rahat atlatabilmeleri adına onlara yardım eli uzatan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı pandemi sosyal destek yardımına ise vatandaşlar; e-devlet üzerinden kolaylıkla TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileriyle başvurabilme imkanına sahiptir. Bu yazımızda özellikle muhtaç vatandaşlar tarafından sıklıkla merak edilen bir soru haline gelen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımları nelerdir? sorusunu yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmek üzere sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Tarafindan Yapilan Sosyal Yardimla - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yardımları Nelerdir?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Tarafından Yapılan Sosyal Yardımlar Hangileridir ?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan en önemli sosyal yardımları kısa açıklamalarla açıklamamız gerekirse; 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kömür ve Odun Yardımı Hakkında

Yoksul ailelerin kış günlerinde ısınmaya olan ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri adına onlara yakacak yardımı yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; hane halkına kişi başı aylık ortalama kazancı, asgari ücretin 1/3’ünün altında olan ailelere kömür ve odun yardımı yapmaktadır. Vatandaşlarımız koşulları bu şekilde tamamlandığı takdirde yardımı alabilirler.

Yardım edebilmek adına, evinde kömür sobası olmayan kişilere ise kendi bütçesiyle soba satın alabilmeleri gibi bir durumda söz konusudur. Kömür ve odun yardımı dahilinde muhtaç ailelere kış ayları yaklaşmaya başladığında ortalama Kasım ya da Aralık aylarında minimum 500 kg kömür dağıtılmaktadır.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Gıda ve Erzak Yardımı Hakkında

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olarak aklınıza gelen her il ve ilçede faaliyet gösteren sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına kayıt olanlar; gıda ve erzak yardımı alabilmektedirler.

Aynı belediyeler gibi fakir ve ihtiyaç sahibi ailelere gıda ve erzak içeren erzak kolileri dağıtan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bu dağıttığı yardım kolilerinde makarna, pirinç, bulgur, zeytin, peynir gibi yemeklik ve kahvaltılık malzemeler yer almaktadır.3294 sayılı Kanun kapsamındaki ihtiyaç sahibi ailelerin gıda başta olmak üzere, temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla başta Ramazan ayı ve Kurban Bayramı öncesinde öncelikli olması üzere, daha sonraki vakitlerde yıl boyunca ihtiyaç olması durumunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları tarafından gıda yardımı sağlanmaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler gıda yardımı 3294 sayılı Kanun kapsamındaki hiçbir sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi haneler ile birlikte sosyal güvencesi olan fakat hane içinde kişi başına düşen ekonomik geliri net asgari ücretin 1/3’ünden az olan hanelere gerçekleştirilmektedir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Barınma Yardımı Hakkında 

Bakımsız, sağlıksız ve kötü koşullara sahip olan evlerde yaşayan yardıma muhtaç ve fakir vatandaşların yararlanabilecekleri barınma yardımı kapsamında sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları; ücretsiz bir şekilde ailelerin evlerine ait bakım, onarım, tamirat, boya ve badana gibi işlemleri gerçekleştirmektedirler.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; yoksul vatandaşlara betonarme ya da prefabrik gibi çeşitli ev yapım yardımında da bulunmaktadır. Barınma yardımı dahilinde evinde oturacak hiçbir eşyası olmayan vatandaşlara koltuk, dolap, masa gibi temel eşyaların temin edilmesi sağlanmaktadır.

Sel, yangın, deprem gibi doğal afetlere maruz kalan vatandaşlara ise bir süreliğine kira yardımında bulunabilmeleri söz konusudur. Ancak bunun için de gerekli şartları sağlamanız gerekir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Eşi Vefat Etmiş Dul Kadınlara Yönelik Yardımlar Hakkında

Ailenin ve çocukların korunması ile, çocukların sağlıklı gelişiminin desteklenmesi noktasında ailelere şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımı gibi yardımlar sunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, eşi vefat etmiş, eşinden ayrılmış ya da eşi cezaevine girmiş olan kadınlara da birçok yardımlar sunarak, ihtiyaçlarına yönelik destek sağlamaktadır.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giden dul kadınlar ise, burada barınma yardımı, nakdi yardımlar, giysi yardımları, eşya yardımları gibi yardımlara başvurabilir ve gerekli yardımı alabilirler. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; eşi vefat etmiş dul kadınlara 2 ayda 1 olacak şekilde para yardımında da bulunmaktadırlar.

‘Eşi vefat eden kadınlara yönelik nakdi yardım programı’ kapsamında sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından muhtaç kadınların PTT hesaplarına her ay için 325 TL yatırılarak gerekli destek sağlanır. Bu yardımdan herhangi bir düzenli geliri ve sigortalı işi olmayan dul kadınlar faydalanabilmektedir. Kişinin evlenmesi ya da sigortalı bir işe girmesi halinde kişiye yapılan yardımın kesilmesi söz konusudur.

Muhtaç Asker Ailelerine Yönelik Olarak Yapılan Yardımlar Hakkında

Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan, SGK kaydı bulunmayan asker ailelerine yönelik olan bu yardımdan askerdeki eşin eşi ya da ailesi yararlanabilmesi söz konusudur. Muhtaç asker ailelerine yardım programı isimli bu yardım kapsamında muhtaç er ya da erbaşların ailelerine ise aylık 400 TL ödeme yapılmaktadır. Muhtaç askerlere ise aylık 300 TL yardım parası verilerek gerekli yardım sağlanmaktadır.

2 ayda 1 yapılan bu yardımdan en fazla 12 aylık süre için yararlanılabildiği konusunda detay vermek isteriz. Muhtaç asker aileleri, ikametgah adreslerinin bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek, burada gıda ve erzak yardımı, barınma yardımı, yakacak yardımı gibi diğer yardımlara da yer verilmektedir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Öksüz ve Yetim Yardımı Hakkında

Annesi, babası veya her iki ebeveyni de vefat eden 18 yaş altındaki muhtaç çocuklar için yapılan öksüz ve yetim yardımı kapsamında yoksul çocuklara aylık 150 TL yardım yapılması söz konusudur. Ödemeler ise yaklaşık, 2 ayda 1 olacak şekilde yani 300 TL olarak yatırılması uygun görülmüştür.

Çocuğun velisinin veya yasal vasisinin olmaması halinde 18 yaş üstü akrabası tarafından başvuru yapılabilir ancak öncelik velisinin bulunmasıdır. Başvurunun çocuğun ikametgah adresinin bulunduğu bölgedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına yapılması gerekmektedir. Bu gibi durumlara sahip çocuklar için 18 yaşını doldurduklarında onlara yapılan bu yardımlar sona ermektedir. Ancak belirtmek isteriz ki, SED yardımından faydalanan kişilerin Öksüz ve Yetim Yardımı’na başvurmalarına olanak yoktur. SED yardımının yanı sıra Muhtaç Asker Çocuğu yardımı yapılan çocuklar da bu yardımdan maalesef yararlanamazlar. Çocuklar için Öksüz ve Yetim Yardımı’nın yapılabilmesi halinde hanede sigortalı çalışan bir bireyin bulunmaması aranan en önemli koşulların başında gelmektedir. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Muhtaç Asker Çocuğu Yardımı Hakkında

Babası er ya da erbaş olarak askerlik yapmakta olan çocuklara yapılan Muhtaç Asker Çocuğu Yardımı ile ilgili olarak  öncelikle belirtmek gerekirse; 18 yaşından küçük olan çocuklar yapılması uygun görülmüştür. Bu yardıma Muhtaç Asker Ailelerine Yönelik Nakdi Yardım alan eşde başvuruda bulunabilir olarak onay almaktadır.

Yardım dahilinde annelere her bir çocukları için aylık 150 TL ödenmesi uygun görülmüştür. Ödemeler ise; 2 ayda 1 yapıldığı için özellikle annenin PTT hesabına yatırılmak üzere 2 ayda 1, her bir çocuğu için 300 TL ödeme planı çıkartılır. Anneler, bu yardımdan eşleri askerde olduğu süre boyunca faydalanabilme olacağına sahiptir. Ancak yardım, en fazla 12 ay için alınabilmekle sınırlıdır.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çeyiz Yardımı Hakkında 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından evlilik hazırlığında olan çiftlere yönelik olan bu yardım kapsamında yurtiçi ya da katılım bankalarından herhangi birinde çeyiz hesabı açanlar ve evlilik tarihi öncesinde ise minimum 3 yıl boyunca çeyiz hesaplarına düzenli bir şekilde ödeme yapanlar; çeyiz yardımı alabilmek üzere hak kazanmaktadır.

Çeyiz yardımı kapsamında ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bir miktar katkı payı ödemesi yapılarak yeni evleneceklere çeşitli imkanlar sunulmaktadır.

36 ile 47 ay arasında hesabına para yatıran kişilere %10 oranında katkı payı, 48 ile 59 ay arasında yatırım yapanlara %15 katkı payı, 60 ay ve üstünde çeyiz hesaplarına ödeme yapanlara ise %20 oranında oranında katkı payı ödeniyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kırtasiye Yardımı

Yardıma muhtaç ailelerin çocukları için yapılan kırtasiye yardımı dahilinde her eğitim ve öğretim dönemi başlangıcında yani Eylül ayında sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından kırtasiye yardımı yapılması uygun görülmüştür.

Yapılan yardım kalem, kitap, defter, silgi gibi temelinde eğitim materyali yardımı şeklinde olabileceği üzere, nakdi yardım yani para yardımı şeklinde de olabilmesi söz konusudur.

Bu yardıma da hane halkı kişi başı aylık net kazancı, asgari ücretin 1/3’ü altında olanlar başvurabilir ve gerekli şartlar sağlandıktan sonra ödemelerini alabilirler. Muhtaçlık sınırının altında yaşayan aileler, ortaöğretim ve lise eğitimine devam etmekte olan çocukları için bu yardımı alabilmeleri uygun görülmüştür.

Oy Verin !

Yardım Habercisi

Devlet yardımları, belediye yardımları ve yardım yapan dernekler hakkında zengin makale ve haber paylaşımları yapıyorum...

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yardımları Nelerdir? Konusundaki bilgileriniz için teşekkürler. Bu konuda çok bilgilendim.

  2. Merhaba ismim ALİ Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yardımları Nelerdir? konusunda detaylı bilgi istiyorum. Bir de eğer mümkünse Karabük merkez belediye tarafından yapılan yardımları konusunda bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

  3. Kolay gelsin. Manisa Belediyesi evde hasta bakım hizmetleri iletişim numarası verebilir misiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu