
- Engelli Maaşı Kesilir Mi?
Mevcut olan engelli maaşınız herhangi bir sebepten ötürü kesildiyse korkmanıza ya da paniklemenize gerek yok. Engelli maaşım kesildi ne yapmalıyım, engelli maaşı adres değişikliğinde kesilir mi diye soracak olursanız, cevabını yazımızı bulabilirsiniz. Bu aylığı alan vatandaşlarımız ile ilgili olarak sıkça sorulan sorular konusunda da sizlere yardımcı olacağız.
Engelli maaşını çekmeye giden vatandaşlar hesaplarına giriş yaptıklarında para olmadığını gördükçe kısa bir şaşkınlık yaşamaları söz konusudur. Elbette ki bu duruma anlam veremeyen vatandaşlar soluğu Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıflarında almaktadırlar.
Bununla ilgili olarak ise, Alo 144 numarasını direk arayarak sorunlarınızı çözme konusunda bir adım atabilirsiniz. Engelli maaşı neden kesilir konusuna gelecek olursak; o kadar fazla sebebi var ki vatandaşın nerede hata yaptığını anlaması gerçekten de biraz uzun sürebilmektedir.
Engelli Maaşının Kesilme Sebepleri Nelerdir?
1-Adres değişikliğinden dolayı kesilebilir :
Engelli maaşınızı mevcut süreçte almanız söz konusu iken ikametgâhınızı farklı bir Vakfın görev alanına girecek şekilde değiştirmeniz durumunda aylığınız maalesef durdurulmaktadır. En çok karşılaşılaşılan soru ise bu durumda ” engelli maaşı nasıl kesilir ? ”Kısmının cevabıdır esasında.
Bu sebeple de açıklamamıza devam etmemiz gerekirse: Vatandaşın aldığı maaşın, ikamet ettiği Sosyal Yardımlaşma Vakfı kontrolünde olduğunu unutarak adresini taşıyabilmesi durumunda maaşının durdurulması söz konusudur. Aslında aynı ilçe içerisinde adres değişikliğiniz aylığınızı direkt olarak kesintiye uğratmaz. Bunun sebebi ise, her ilçenin bir Sosyal Yardımlaşma Vakfının bulunmasıdır. Siz ilçe içerisinde adres değişikliği yaptığınız takdirde aynı vakfın görev sahasında olduğunuzdan ötürü yardımınızın kesilmesi söz konusu değildir. Yalnızca dosyanız sistem üzerinden güncellemenizin ardından düşecek olup, sistem bağlı olduğunuz vakfa tekrar hane ziyareti yapılmasını yani kısacası evinize gelerek sizinle görüşmesi gerektiği uyarısını verecektir.
Farzedelim ki engelli maaşınız herhangi bilmediğiniz bir sebepten kesildi . Siz daha sonra adres değişikliğinizi nüfus dairesi üzerinden yaptınız ve maaşın bağlanması için tekrar vakfa başvurdunuz. Bu durum kapsamında maaşınız kaldığı yerden devam etmesi söz konusu değildir ve ilk kez başvurmakta olan vatandaşlar gibi sizden rapor istenmesi söz konusu olmaktadır.
Bu durumda eğer eski raporunuzun geçerlilik süresi dolmamış ise ve elinizde noter onaylı rapor örneğiniz varsa o raporu teslim etmeniz gerekecektir. Daha önce verdiğiniz rapor arşivden tekrar kullanılmak üzere çıkarılması gibi bir durum da maalesef söz konusu değildir..
Eski raporunuz ile ilgili olarak ise; Birincisi engelli raporunu aldığınız devlet hastanesine başvurmak ve örneğine hastanede “Aslı gibidir” kaşesi vurdurmak ,2.ise bir örneği de defterdarlıktan istemek ve yeniden hesaplama yani kişi başına düşen gelir hesaplanacak olması gibi durumlar doğurması muhtemeldir. Maaş bağlanmasının ardından üzerinize yeni araçlar evler veya maaşlar geçmişse bunlar da hesaplanacak ve bu sefer de kişi başına düşen geliriniz yüksek çıkacağından söz konusu olan engelli maaşınızın tekrar bağlanmayabilme gibi bir durumu söz konusu olabilmektedir. Özellikle seçim dönemlerinde sıkça rastlanan bir durum olduğunu özellikle belirtmek isteriz.
2-Ölüm sebebinden ötürü engelli maaşı kesilebilir :
Engelli maaşı alan kişinin vefat etmesi durumunda engelli maaşı kesilmesi söz konusudur. Eğer şahsın ölümü resmiyete işlenmemiş ve bu esnada biriken parayı çekmeye çalışmanız gibi bir durum oluşursa devletin o parayı size yasal faizi ile ödeteceğinide özellikle hatırlatmak isteriz.
3-Feragat sebebinden ötürü engelli maaşı kesilebilir :
Engelli maaşı alan aylık sahibinin kendi isteği ile aylıktan faydalanmak istemediğinin yazılı olarak bildirilmesi durumunda engelli maaşı kesilmesi söz konusudur. Sonuç olarak devlet kimseye zorla maaş vermemektedir.
4-Muhtaçlığın kalkması durumunda engelli maaşı kesilebilir :
Merkezi ve sosyal incelemeler sonusunda elde edilmekte olan bilgiler doğrultusunda muhtaç olmadığına karar verilmekte olan muhtaç kişilerin aylıkları Mütevelli Heyet Kararı ile “Muhtaç Olmama” sebebinden ötürü feshedilme durumuna sahiptir. Unutmayın ki vakfın kullandığı bütünleşik yardım sisteminde üzerinize kayıtlı bütün mal varlıkları görüntüleyebilmektedir. Banka hesaplarınız dışında tüm bilgilerinize ulaşabilirler.
3-Özürlülük oranının % 40’ın altına düşmesi durumunda engelli maaşı kesilebilir :
1.madde üzerinden de bahsettiğimiz durumda ki bir durum kapsamında eğer eski raporunuzu bulamaz ve yeni rapor çıkarmak zorunda kalırsanız ve yeni aldığınız rapor %40’ın altına düşerse maaş almanız mümkün değildir. Ya da süreli verilmekte olan raporunuzun süresi dolar ve yeni aldığınız rapor %40’ın altına düşerse yine maaş alamazsınız. Mesela yeni rapor çıkardınız ve yeni rapor % 40’ın altına düştüğünü farzedelim. Sizde vakfa bu durumu bildirmediniz ve vakıf sistemleri de bu yeni rapor oranına ulaşamadı. Eğer maaşınızı çekmeye devam eder ve daha sonra bu durum anlaşılırsa çekmiş olduğunuz maaş yasal faizi ile sizden geri alınacak olup, belki de kamu davası açılabilme durumunuz söz konusu olacaktır. O yüzden bu duruma düşmemeye özen göstermenizi tavsiye ederiz.
4-Sosyal Güvenlik kaydının tespit edilmesi durumunda engelli maaşı kesilebilir :
Engelli Şahıs eğer ki SSK’lı olarak çalışmaya başlaması durumunda bu sistem tarafından otomatik olarak algılanmaktadır ve engelli maaşı otomatik olarak kesilmesi durumu söz konusu İçeri de kalan paranız hesabınıza yatınca paranızı çekebilmeniz