Fakir Ailelere Devlet Yardımı Nasıl Alınır? E-Devlet Başvurusu 2023
Fakir Ailelere Devlet Yardımı Nasıl Alınır?
Fakir Ailelere Devlet Yardımı Nasıl Alınır? E-Devlet Başvurusu
Fakir Ailelere Devlet Yardımı Nasıl Alınır? E-Devlet Başvurusu 2023; Asgari ihtiyaçlarını karşılayamayan maddi yetersizlikler yüzünden gıda ve erzak, giyim, barınma vb. temel gereksinimlerine ayıracak bütçesi olmayan yoksul ve fakir aileler; devlet yardımlarına başvurmak suretiyle ayni ya da nakdi yardımlar alabiliyorlar. Maddi sıkıntı çeken vatandaşlar; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olarak hizmet veren sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına, belediyelere ve TC Vakıflar Genel Müdürlüğüne para yardımı ya da diğer yardımlardan faydalanmak için başvurabiliyorlar. Ülkemizde sivil toplum kuruluşu olarak muhtaç vatandaşlara yardımcı olan dernekler ve vakıflar, ünlü iş adamları ve sanatçılar, Kızılay gibi kurumlar da gıda ve erzak yardımı, para yardımı, sağlık ve eğitim yardımı dahilpek çok yardımlar yapıyorlar.
Fakir ve muhtaç aileler; belediyelere, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına, valiliklere, kaymakamlıklara, Kızılay’a, dernek ve vakıflara, ünlü iş adamlarına ya da ünlü sanatçılara yardım almak için başvurabilirler. Fakir ve muhtaç ailelere sosyal yardımlar yapan en önemli kurum ve kuruluşları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;
İhtiyaç sahibi vatandaşlar yukarıda sıraladığımız kurumlara başvurarak sosyal yardımlar alabiliyorlar. Ancak kişilerin sosyal yardım alabilmeleri için bazı başvuru şartlarını taşıyor olmaları, kendilerinden talep edilen belgeleri de zamanında başvurdukları kuruma teslim etmeleri gerekiyor.
Fakir ve muhtaç ailelere birçok yardımlar yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çeşitli yardımlar yapıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan en önemli sosyal yardım türlerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;
En az %40 engel oranına sahip olan, engeli yüzünden çalışamayan engellilere engelli maaşı bağlayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; sigortalı çalışan eşi vefat eden kadınlara ve çocuklarına ise dul ve yetim aylığı bağlıyor. 65 yaş ve üstü yoksul sigortasız ve gelirsiz yaşlılar; 65 yaş aylığı alabilmek adına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına başvurabiliyorlar. Elektrik tüketim desteği kapsamında fakir ailelerin elektrik faturalarında indirimler yapan ve vatandaşların indirimli fiyatlardan faydalanabilmelerine olanak tanıyan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; hanesinde sigortalı çalışan mevcut olmayan anne adaylarına ise şartlı doğum ve şartlı gebelik yardımları kapsamında bir miktar para yardımı yapıyor. Yine hanesinde sigortalı çalışan olmayan annelerin yararlanabileceği şartlı sağlık yardımı dahilinde 0-6 yaş aralığında çocuğu olan annelere her ay 45 TL yardım parası ödeniyor. Şartlı sağlık yardımı ile fakir ailelerin çocuklarının aşılarını zamanında ve eksiksiz bir şekilde yaptırabilmeleri sağlanmış oluyor. Şartlı sağlık yardımı sayesinde 0-6 yaş aralığındaki çocuklar, sağlık kontrollerine düzenli bir şekilde gidebilme şansı elde etmiş oluyorlar. Anneler için yapılan bir diğer yardım olan şartlı eğitim yardımı ile ilköğretim ya da ortaöğretim eğitimi gören yoksul aile çocukları için aylık bir miktar ödeme yapılıyor. Böylelikle fakir aile çocuklarının da diğer çocuklar gibi eğitim hayatlarına aralıksız bir şekilde devam edebilmeleri sağlanıyor. Kira yardımı ile fakir ailelerin aylık kira giderlerinin bir kısmını ya da tamamını karşılayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yoksul ailelere düzenli olarak gıda ve erzak yardımı yapmaktan da geri kalmıyor. Gıda ve erzak yardımı dahilinde yoksul ailelere makarna, bulgur, pirinç, salça, hazır çorba vb. malzemeleri içeren gıda yardım kolilerini dağıtıyor. Vefat eden eşinin sigortalı bir işi ve geliri olmayan kendisinin de sigortalı işi olmayan dul kadınlar ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına başvurarak eşi vefat eden kadınlara yönelik yardım programından faydalanabiliyor.
İhtiyacı olan yardıma muhtaç kişiler ; para yardımı, gıda yardımı gibi yardımlar almak için ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına da başvurabiliyorlar. Belediyeler tarafından yoksul aileler için yapılan sosyal yardımları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz;
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları gibi yoksul ailelere belirli aralıklarla gıda ve erzak içeren kolilere dağıtan belediyeler, kış ayları yaklaşmaya başladığında ise fakir ailelere ısınabilmeleri ve hastalıklardan korunabilmeleri adına kömür ve odun dağıtıyor. Yaşlı vatandaşlar için sunduğu evde yaşlı bakım hizmeti ile evden çıkmayacak halde olan yaşlı vatandaşların evlerine sağlık personelleri gönderen ve yaşlıların sağlık kontrollerinin yapılmasını sağlayan belediyeler; ev boya ve badana, çatı onarım ve tamirat masraflarını karşılayamayan kişilere de destek oluyor. Yoksul ailelerin ilköğretim, lise ya da üniversiteye giden çocukları için burs ve eğitim desteği sunan belediyeler ailelere dağıttığı sosyal destek kartları ile ailelerin bu kartlardaki limitler ile belediye anlaşmalı BİM, Carrefoursa, Migros vb. marketlerden alışveriş yapabilmelerini mümkün bir hale getiriyor. Örneğin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından dağıtılan İstanbulkart isimli sosyal destek kartlarına, belediye tarafından belirli aralıklarla para yükleniyor. Vatandaşlar, bu kartlarla post cihazının geçerli olduğu anlaşmalı marketlere giderek, alkol ve tütün ürünleri dışındaki tüm malzemeleri satın alabiliyorlar. Muhtaç ve yoksul vatandaşlar, belediyelere bağlı olarak hizmet veren aşevlerine giderek, aşevlerine pişirilen sıcak ev yemeklerini de her gün ücretsiz bir şekilde yiyebiliyorlar. Eğitim ve öğretim dönemi başlangıcında fakir aile çocuklarını unutmayarak, bu çocuklara mont, ayakkabı, çanta, okul forması hediye eden belediyeler; aynı zamanda çocukların kalem, kitap, defter, silgi gibi temel ihtiyaçlarını da karşılıyor.
Maddi zorluk çeken ve her hangi bir sosyal güvencesi bulunmayan aileler devlet yardımlarından yararlanabilmek için Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidebileceği gibi e-devlet üzerinden sosyal yardım başvurusunda bulunabilir. Fakir aileler devlet yardımına başvuruda bulunmak için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru linkine tıklayarak e-devlet üzerinden başvuruda bulunabilirler.
En az %40 engel oranı mevcut olan engelli vatandaşların, yetim ve öksüz çocukların fakirlik maaşı almak için başvurabilecekleri TC Vakıflar Genel Müdürlüğü; yoksul ailelere düzenli olarak kuru gıda yardımı yapıyor. İstanbul Eyüp ilçesinde faaliyet gösteren aşevi; her gün binlerce kişiye sıcak ev yemeği dağıtıyor. Kalacak yeri olmayan muhtaç ve sahipsiz vatandaşlar, bir süreliğine konaklamak adına vakıf evlerine başvurabiliyorlar. TC Vakıflar Genel Müdürlüğü; yoksul ailelerin çocuklarına ise eğitim ve burs yardımı yapıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından fakir aileler için yapılan en önemli yardımları aşağıdaki şekilde özetleyebilmemiz mümkün;
Muhtaç ve yoksul vatandaşlar, fakir aileler ve vatandaşlar için yapılan sosyal yardımlara kolaylıkla başvurabilirsiniz. Fakir ve yoksul ailelere nakdi yardım, çocuk yardım parası, SED yardımı, Elektrik tüketim desteği ve doğalgaz yardımı yapılmaktadır. Fakir ve yoksul ailelere kimlikleri ile beraber Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına giderek ya da internetten online olarak e-devlet üzerinden başvuruda bulunabilirler.
Muhtaç ve yoksul vatandaşlar fakir aileler ve vatandaşlar için yapılan sosyal yardımlara kolaylıkla başvurabilirler. Fakir ve yoksul ailelere nakdi yardım, çocuk yardım parası, SED yardımı, elektrik tüketim desteği ve doğalgaz yardımı yapılmaktadır. Fakir ve yoksul ailelere kimlikleri ile beraber Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına giderek ya da internetten online olarak e-devlet üzerinden başvuruda bulunabilirler.
Fakir ailelere devlet tarafından verilen yardımlardan biri olan Aile Destek Paketi Yardımı kapsamında aylık 1250 TL ile 2500 TL arasında aylık para yardımı yapılmaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafında verilen para yardımı olan Aile Destek Yardımı başvurusu e-devlet üzerinden yapılmaktadır. Aile destek paketi yardımına başvuruda bulunmak için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru linke tıklayarak hemen başvuru formunu doldurabilirsiniz. Gıda yardımı, kırtasiye yardımı, kira yardımı, şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı gibi diğer yardımlara başvurmayı düşünen vatandaşların ise ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurmaları gerekiyor. Vatandaşlar vakfa giderek burada başvuru formu doldurmak suretiyle başvurularını tamamlayabilirsiniz.
Muhtaç ailelere verilen para yardımının yanında eğer ailede yaşayan çocuk varsa çocuk sayısına bağlı olarak aylık 350 TL ile 650 TL arasında ek para yardımı yapılmaktadır. Aile Destek Paketi yardımı başvurusunda bulunan fakir aileler başvuruları onaylanması halinde ek olarak çocuk sayısına göre aylık para yardımı alırlar.
Muhtaç vatandaşlar, belediye yardımları e-devlet üzerinden başvurabiliyorlar. E-devlet üzerinden yapılan tüm başvurular, ön başvuru olarak kabul ediliyor. E-devlet üzerinden belediyelerin sosyal yardımlarına başvurmak isteyen vatandaşların ise https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklamaları gerekiyor. Vatandaşlar ikametgahlarının bulunduğu yerdeki büyükşehir belediyesine ya da ilçe belediyesine giderek de sosyal yardımlara başvurabilirler. Başvurular, sosyal hizmetler merkezlerinden birine gidilerek de yapılabiliyor.
TC Vakıflar Genel Müdürlüğü yardımlarına e-devlet üzerinden başvurulamıyor. Vatandaşların fakirlik maaşı kuru gıda yardımı gibi yardımları alabilmeleri için başvurularını bizzat Bölge Müdürlüklerine giderek ve belgeleri teslim ederek ya da belgeleri posta yoluyla Bölge Müdürlüklerine göndererek gerçekleştirmek gerekiyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardım başvuru sonuçlarını öğrenmek istediğinizde ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini arayabilirsiniz. E-devlet üzerinden de başvurunuzun kabul edilip edilmediğini öğrenebilirsiniz. Sorgulama işlemi için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz. Ayrıca vafta gidebilir ya da vakfı arayabilirsiniz.
Belediye yardım başvuru sonucunuzu e-devlet başvuru ve sorgulama sayfası üzerinden görüntüleyebilirsiniz. ALO153 Beyaz masa hattını aramak suretiyle de başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz.
Vakıflar Genel Müdürlüğü başvuru sonucunuzu öğrenmek için Bölge Müdürlüğünü arayabilir ya da müdürlüğe gidebilirsiniz. E-devlet üzerinden başvuru sorgulama işlemi için hemen https://www.turkiye.gov.tr/vakifler-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.
Belediye yardımlarına dair ayrıntılı bilgi edinmek için ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardım başvuru şartlarını, başvuru için gerekli belgeleri ve başvuru şartlarını öğrenmek için ALO183 ya da ALO144 hatlarını arayabilirsiniz. TC Vakıflar Genel Müdürlüğü yardımlarını öğrenmek istediğinizde 0312 415 50 00 telefon numarasını arayabilirsiniz.
Sosyal yardım almak isteyen tüm bireylerin başvurdukları kurumda başvuru formu doldurmaları gerekiyor. Bu formda kişilerin aylık hane kazançlarına, aylık giderlerine, aylık fatura ödemelerine, hanelerinde sigortalı çalışan kişi sayısına dair sorular yer almaktadır. Kişiler bu sorulara verdikleri yanıtlar doğrultusunda kurumlar, muhtaç ve fakir aileleri tespit ediyor. Bu sebeple de ailelerin başvuru formunda eksiksiz ve doğru yanıtlamaları gerekmektedir. Sosyal yardım alabilmek adına kendilerini fakir gösterenler ve sosyal yardım alanlar sonradan muhtaç olmadıklarının fark edilmesi durumunda cezai yaptırıma maruz kalıyorlar. Bu kişilerin yaptırım olarak, aldıkları tüm yardımları güncel faizleriyle geri ödemeleri gerekiyor. Ödeme yapmayanlar ise yardım yapan kurum tarafından mahkemeye veriliyor.
Fakir ailelerin ve yoksul vatandaşların devlet yardımı almak için kurumlara başvurduklarında mutlaka kendilerinden talep edilen belgeleri yanlarında götürmeleri gerekiyor. Talep edilen en önemli belgeleri aşağıdaki gibidir;
Belediyeler TC Vakıflar Genel Müdürlüğü ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları herhangi bir geliri ve sigortalı işi bulunmayan ailelere öncelikli şekilde yardımlar yapıyor. Ancak sigortalı işi bulunmalarına rağmen muhtaçlık sınırının altında yaşamak zorunda olan aileler yani hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı, güncel net asgari ücretin 1/3’ünü aşmayanlar da devlet yardımı alabiliyorlar. Şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımı, SED yardımı, gebelik ve doğum yardımı; hanesinde sigortalı çalışan mevcut olmayan anneler için yapılırken; gıda ve erzak yardımı, kömür yardımı gibi yardımlardan muhtaçlık sınırının altında yaşayan yoksul ve dar gelirli aileler de faydalanabiliyorlar. Kişilerin hangi yardımlara başvurabilecekleri sosyal yardım türüne ve başvuru şartlarına göre de değişiklik gösterebiliyor. Devlet yardımlarından kimlerin faydalanabileceklerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
Muhtaçlık sınırının altında yaşamalarına rağmen üzerine kayıtlı değerli menkulü ya da gayrimenkulü olanlar; devlet yardımı alamıyorlar. Bu sebeple de kişilerin başvuru esnasında mal beyanına dair belgeler de talep ediliyor.