Fakirlik Maaşı Kimlere Verilir?

Makaleden Başlıklar
- Fakirlik Maaşı Ne Demek?
- Fakirlik Maaşı Kimlere Verilir ?
- Fakirlik Maaşı Başvuru Şartları Hakkında
- Fakirlik Maaşı Başvurusu için Gerekli Belgeler Hangileridir ?
- 2022 Yılı Fakirlik Maaşı Ne Kadar ?
- Muhtaç Aylığı Kesilir mi?
- Muhtaç aylığı kesilme nedenleri
- Fakirlik Maaşı Nereye Yatırılır ?
- Fakirlik Maaşı Ne Zaman Yatırılır ?
- Fakirlik Belgesi Nasıl Alınır?
Temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan, sigortalı bir işe sahip olmayan yoksul ve yardıma muhtaç kişilere ülkemizde TC Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilmekte olan fakirlik belgesi ile vatandaşlar; gıda, giyim, barınma gibi asgari ihtiyaçlarını oldukça kolay bir şekilde karşılayabilme imkanına sahiptir.
Sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak bilinen, ihtiyaç sahibi ve yardıma muhtaç vatandaşlara bağlanması mümkün olan muhtaçlık aylığına vatandaşlar, nasıl başvurabileceklerini oldukça merak etmektedir.
Fakirlik Maaşı Ne Demek?
TC Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından belirli şartlara uyan yoksul ve muhtaç kişilere bağlanmakta olan ve her ay düzenli olarak başvurusu kabul edilen kişilerin hesabına yatırılmakta olan aylığa muhtaçlık aylığı olarak bilinen, fakirlik maaşı ismi verilmektedir. Fakirlik maaşına başvuruda bulunacak kişilerin mutlaka muhtarlıktan fakirlik belgesi almaları zorunluluğu vardır.
Fakirlik belgesi alan ihtiyaç sahipleri ise; Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne giderek, muhtaçlık aylığına başvuruda bulunabilirler. Bu belgeyi alan ihtiyaç sahibi kişiler, belediyelerin, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının ve diğer kurumların da ayni ve nakdi yardımlarına başvuruda bulunabilir ve yardımlardan öncelikli şekilde fayda sağlayabilirler.
Fakirlik Maaşı Kimlere Verilir ?
Fakirlik maaşı olarak bilinen muhtaçlık aylığı; muhtaç olan, açıkçası herhangi bir sigortalı işi bulunmayan vatandaşlara verilmesi ile gündeme gelmektedir. Bu yardımdan yararlanmak isteyen vatandaşların, kendi üzerlerine kayıtlı herhangi bir gayrimenkullerinin de bulunmaması durumunda verilmektedir.
Bu durumda hane halkı kişi başı aylık ortalama net geliri; asgari ücretin 1/3’ü başta olmak üzere , altına denk gelenler; fakirlik belgesi aldıktan sonra fakirlik maaşına başvuruda bulunabilirler.
Fakat bu kişilerin düzenli bir işlerinin ve gelirlerinin de olmaması aranan şartların başında gelmektedir. Muhtaçlık sınırının altında kalan kişiler ise; sigortalı bir işe sahip olmaları durumunda fakirlik maaşına hiçbir şekilde başvuruda bulunmaları söz konusu değildir.
Fakirlik Maaşı Başvuru Şartları Hakkında
Fakirlik maaşı başvuru şartları bu maaşın kimlere bağlanacağı hakkındaki yorumlar şu şekildedir;
- Öksüz ya da yetim çocuk olmak gerekir.
- En az %40 engel oranına sahip ve kendisine engelli maaşı bağlanmamış olmak gerekir.
- Herhangi bir sosyal güvencesinin bulunmaması(SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı’na bağlı olmamak gerekiyor) gerekmektedir.
- Herhangi bir gelire sahip olmamak şartı istenir.
- Mahkeme kararı ile kanunda belirtilen maddelere göre bakım altına alınmamış olmak gerekir.
- Geliri ve işi olmayan, kendisine dul aylığı bağlanmayan dul kadın olmak şartı gereklidir.
- Gelir getiren herhangi bir taşınır ya da taşınmaz mala sahip olmamak(gelir getiren taşınır veya taşınmaz malı olanların ise aylık gelirlerinin muhtaçlık sınırının altında olması) şartı aranır.
- 65 yaş üstü, kimsesiz ve gelirsiz yaşlı olmak gereklidir.
- Fakirlik maaşına başvurmayı düşünen ihtiyaç sahiplerinin yukarıdaki şartları taşıyor olmaları gerekmektedir. Fakirlik maaşı; 65 yaş üstü kimsesiz ve gelirsiz olan yaşlılara, engelli vatandaşlara, kimsesiz dul kadınlar olmak üzere, yetim çocuklara da bağlanması mümkündür.
Kendisine yaşlılık aylığı veya dul, yetim maaşı bağlanan kişiler, fakirlik maaşına sahip olamazlar. Yetim ve öksüz erkek çocukları için, üniversite eğitimi almamaları durumunda ve 18 yaşlarına kadar üniversite eğitimi görmeleri şartı ile 25 yaşlarına kadar muhtaçlık aylığı alabilmeleri mümkündür.
Fakirlik Maaşı Başvurusu için Gerekli Belgeler Hangileridir ?
Fakirlik maaşına başvurmayı planlayan kişilerden talep edilen belgeler;
- TC kimlik kartı nüfus cüzdanı aslı ya da fotokopisi istenir.
- Gelir belgesi istenir.
- İkametgah belgesi istenir.
- Kira sözleşmesi istenir.
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği istenir.
- Muhtaçlık aylığı başvuru formu istenir.
- Engelli vatandaşlar için tam teşekküllü bir hastaneden alınması gereken sağlık kurulu raporu istenir.
- Muhtarlıktan alınması gereken fakirlik belgesi istenir.
- Kişinin işsiz ve gelirsiz olduğuna dair SGK’dan alması gereken belge istenir.
- Muhtaç aylığı alan kişi yoklama belgesi istenir.
- Vakıflar Genel Müdürlüğü Hayır Hizmetlerinden Yararlanmak İsteyenler için Aydınlatma Metni talep edilir.
- Engelli Muhtaç Aylığı Hizmeti için Sağlık Verisinin İşlenmesine ve Kullanılmasına Dair Açık Rıza Beyanı istenmektedir.
2022 Yılı Fakirlik Maaşı Ne Kadar ?
En son yapılan güncelleme ile birlikte 2022 yılına ait muhtaç vatandaşlara TC Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından sunulan aylık 1037,96 TL fakirlik maaşı ödemesi gerçekleşmektedir.
Muhtaç Aylığı Kesilir mi?
Muhtaç kişilere her ay düzenli olarak yatırılan fakirlik maaşı, bazı hallerde ise süreli ya da süresiz olarak kesiliyor.
Muhtaç aylığı kesilme nedenleri
- Aylık alan kişinin vefat etmesi durumunda kesilir.
- Kişinin muhtaçlığının ortadan kalkması durumunda kesilir.
- Kişinin mahkeme kararı ya da kanun maddesi ile bakım altına alınması durumunda kesilir.
- Yetim kız çocuklarının sigortalı bir işe girmesi ya da evlenmesi durumunda kesilir.
- Yetim erkek çocuklarının 18 yaşını doldurması durumunda kesilir.
- Üniversite eğitimi gören yetim erkek çocukların 25 yaşını doldurması durumunda kesilir.
- Aylığın aralıksız olarak yani üst üste 3 ay boyunca aylık alan kişi tarafından alınmaması yani paranın çekilmemesi durumunda kesilir.
- Kişinin başvuru formunda yanlış beyanda bulunduğunun Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tespit edilmesi durumunda kesilir.
Yukarıdaki durumlar söz konusu olduğunda muhtaç kişilere verilen fakirlik maaşı kesilmektedir.
Sigortalı bir işe girmiş veya muhtaçlığı ortadan kalkan ihtiyaç sahiplerinin ise bu durumla ilgili olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne mutlaka bilgi vermeleri istenmektedir.
Aksi takdirde bu kişilerin muhtaçlıkları ortadan kalktıktan sonra ise aldıkları tüm ödemeler için; Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından güncel faizleriyle birlikte geri talep edilmesi söz konusudur.
Ödeme yapmayı reddeden kişiler ise müdürlük tarafından mahkemeye verilmek suretiyle süreç yürütülür.
Fakirlik Maaşı Nereye Yatırılır ?
Fakirlik maaşı, her ay düzenli olarak ihtiyaç sahibinin PTT hesaplarına ya da Ziraat Bankası hesabına yatırılmaktadır. İhtiyaç sahibi vatandaşlar, Ziraat Bankası veya PTT şubelerine giderek, kendilerine ödenen maaşlarını çekebilirler. ATM’lerden de fakirlik maaşı çekilebilir. Fakirlik maaşının, hak sahibi dışında hiç kimse tarafından çekilmesi mümkün değildir.
Fakirlik Maaşı Ne Zaman Yatırılır ?
Fakirlik maaşı; başvurusu kabul edilen ihtiyaç sahibine özel olarak belirlenen günde yatırılmaktadır. Bu noktada sabit bir gün bulunmamaktadır.
İlk maaşını ayın 10’unda alan kişiler, diğer maaşını ise diğer ayın 10’unda şeklinde çekmektedir.
Fakirlik Belgesi Nasıl Alınır?
Fakirlik maaşı almak isteyenlerin mutlaka fakirlik belgesi almaları şartı sunulmaktadır. Fakirlik belgesi ise ihtiyaç sahiplerinin, asıl ikametgahlarının bulunduğu yerdeki muhtarlığa gitmek suretiyle, başvuruda bulunmaları yönündedir.
Fakirlik belgesi almak üzere, e-devlet üzerinden indirilip, doldurulabilse de bu belgenin muhakkak muhtar tarafından onaylanması ve imzalanması gerekmektedir.
Fakirlik belgesi alan ihtiyaç sahibi vatandaşlar; muhtaçlık aylığının beraberinde belediyelerin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın, kaymakamlıkların ve ülkemizde sosyal yardımlar yapan diğer tüm kurumların yardımları için belgeleri ile birlikte başvurabiliyorlar.
Yardım talep ediyorum lütfen bize yardım edin.
Merhaba Bilecik Belediyesi yardım kartı başvurusu yapmak istiyorum. Yardım kartı konularında bulamadım bana yazabilir misiniz.?
Kocaeli merkezden ben HİLAL. Slm bu web sitesi yeminle çok hoşuma gitti, linkedinde paylaştım 08-05-2022 20:28:56
Bitlis Belediyesi nakit yardımı başvurusu nasıl ve nereden yapılıyor ?
Kolay gelsin. Çanakkale Belediyesi evde hasta bakım hizmetleri iletişim numarası verebilir misiniz.
Merhabalar. Zonguldak Belediyesi fatura yardımı yapıyor mu. Durumumuz çok kötü bu konuda yardım almak istiyorum.
Merhabalar. Karabük Belediyesi fatura yardımı yapıyor mu. Durumumuz çok kötü bu konuda yardım almak istiyorum.
Çocuklarım için yardım talep ediyorum. Aksaray Belediyesi yardım başvurusu nasıl yapabilirim bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz.