Gıda (Erzak) Yardımı Başvuru Formu, E-Devlet Gıda Yardımı Başvurusu

Gıda (Erzak) Yardımı Başvuru Formu, E-Devlet Gıda Yardımı Başvurusu
Beslenme giderlerini karşılamakta maddi yetersizliğe düşen muhtaç ve dar gelirli vatandaşlar; belediye, kaymakamlıklara ve ülkemizde sosyal yardımlar yapan diğer kurumlara başvurarak gıda erzak yardımı alabiliyorlar. Ülkemizdeki kurumlar tarafından yapılan gıda yardımı dahilinde ihtiyaç sahibi ailelerin ev adreslerine kadar gıda erzak içeren koliler teslim ediliyor. Bu kolilerde ailelere makarna, peynir, zeytin, bulgur, mercimek, hazır çorba gibi malzemeler sunuluyor. Ancak gıda ve erzak yardımına başvurmayı düşünen muhtaç kişilerin yardım alabilmeleri için birtakım başvuru şartlarını karşılıyor olmaları gerekiyor.
Ülkemizde muhtaç ve ihtiyaç sahibi kişilere yardımlar yapan kurumlar tarafından kişilerin ve ailelerin sağlıklı ve temiz besinlerle beslenebilmelerine yardımcı olmak adına yapılan gıda yardımı dahilinde fakirlere gıda yardım kolileri dağıtılıyor. Belediyeler genellikle fakir mahallelerde yaşayan kişilere gıda kolileri dağıtmakla birlikte bazen de yoksullara sosyal destek kartı dağıtmayı da tercih edebiliyorlar. Yoksul vatandaşlar, kendilerine dağıtılan bu sosyal destek kartları sayesinde belediye anlaşmalı marketlere giderek, burada gıda ihtiyaçlarını karşılamak adına alışveriş yapabiliyorlar. Gıda malzemelerinin yanı sıra alkol ve tütün ürünleri dışındaki malzemeleri de sosyal destek kartlarındaki limitler sayesinde alabiliyorlar. Belediyeler sosyal yardım kartlarına belirli aralıklarla para yatırabiliyorlar.
Ülkemizde sosyal yardımlarda bulunan kurumlar, ihtiyaç sahiplerine gıda ve erzak yardımının yanı sıra yakacak yardımı, para yardımı, eşya yardımı, kırtasiye yardımı, eğitim ve sağlık yardımı gibi birçok yardımlar yapıyorlar. Gıda ve erzak yardımı almak adına başvurabileceğiniz en önemli kurumları aşağıda listeledik;
Kaymakamlıklar, valilikler ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; gıda ve erzak yardımını sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla yapıyorlar. Ünlü şarkıcı Haluk Levent, 2017 yılında kurduğu Ahbap Derneği ile ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor. Müge Anlı, Seda Sayan, Esra Erol gibi sanatçılara ise sunmuş oldukları programlara başvurarak ya da sosyal medya hesapları üzerinden ulaşabilirsiniz.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Kızılay ve Vakıflar Genel Müdürlüğü devletin gıda yardımı yaptığı kurumlar arasında yer almaktadır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı gıda yardımına e-devletten başvuruda bulunmak için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru linke tıklayarak başvuru işlemini tamamlayabilirsiniz.
Gıda ve erzak yardımı denildiğinde akla ilk gelen kurumlardan olan belediyelerden gıda yardımı alabilmek adına ikametgahınızın bulunduğu yerdeki belediyeye başvurabilirsiniz. Ön başvurularınızı ise e-devlet platformu üzerinden TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgilerinizle gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda e-devlet üzerinden belediyelerin diğer tüm sosyal yardımlarına da başvurabilirsiniz. Gıda ve erzak yardımına hemen başvurmak adına ilk olarak https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklamalısınız. Ardından uygulamaya git seçeneğine dokunmalı sonrasında ise başvuru formunu doldurmalısınız. Formun hemen altındaki sosyal yardım türleri arasından Gıda ve Erzak yardımı seçeneğini işaretleyerek, e-devlet ön başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Henüz e-devlet şifreniz yoksa şifrenizi size en yakın PTT şubesinden temin edebilirsiniz.
Yoksul ve muhtaç ailelere gıda yardımı, yakacak yardımı, eşya ve giysi yardımı vb. yardımlar sunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; yukarıda da değindiğimiz gibi tüm başvuruları kendisine bağlı olarak faaliyet gösteren vakıflar üzerinden alıyor. İkametgahınızın bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gerekli belgelerle birlikte giderek ve burada hane kayıt formu doldurarak da gıda yardımına başvurabiliyorsunuz. Yani başvurularınızı bizzat vakfa giderek yapmanız gerekiyor.
Fakirlik maaşı almak isteyen kişilerin başvurabilecekleri Vakıflar Genel Müdürlüğü; muhtaç vatandaşlarımıza ise kuru gıda yardımında bulunuyor. Kuru gıda yardımı çerçevesinde muhtaç ailelere bulgur, pirinç, makarna, mercimek vb. malzemeleri içeren yardım kolileri dağıtıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü gıda yardımına başvurmayı düşünen vatandaşların ise e-posta yoluyla ya da şahsen Bölge Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.
Ülkemizin en önemli sivil toplum kuruluşlarından olan dernek ve vakıflar; deprem, sel vb. doğal afetlerde afetzedelere gıda, barınma ve sağlık yardımları yapıyor. Asgari ihtiyaçlarını karşılayamayan kişiler ise dernek ve vakıflara gıda kolileri alabilmek adına başvurabiliyorlar. Bu noktada vatandaşların dernek ya da vakıf iletişim bilgileri üzerinden yetkililerle iletişime geçmeleri gerekiyor. Vatandaşlar, dernek ya da vakfa ait olan resmi internet sitesi üzerinden de form doldurarak, gıda yardımına başvurabiliyorlar. Gıda ve erzak yardımı yapan en önemli dernek ve vakıfları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;
Ünlü iş adamları da kendilerine ulaşmayı başarabilen gerçek ihtiyaç sahiplerine para yardımı, giysi yardımı, eşya yardımı, gıda yardımı gibi yardımlar yapabiliyorlar. Yoksul vatandaşlara gıda ve erzak yardımı başta olmak üzere birçok yardımlar sunan en önemli işadamlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;
Ünlü işadamları ve işkadınları tarafından yapılan yardımlara başvurmak için holdinglerin genel müdürlüklerini arayabilirsiniz.
Kızılay gıda yardımına Kızılay’ın 81 ildeki şubelerine yani temsilcilerine bizzat giderek başvurabilirsiniz. Başvurularınızı Kızılay’a ait olan resmi internet sitesi üzerinden de gerçekleştirebiliyorsunuz. Kızılay sosyal yardımlarına dair bilgi almak ve yardımlara başvurmak için https://www.kizilay.org.tr/ linkine tıklayabilirsiniz.
Gıda yardımı başvuruları, ortalama birkaç hafta içerisinde sonuçlanıyor. Ancak bu süre başvurulan kuruma göre de değişiklik gösterebiliyor. Kimi zaman başvurulardaki yoğunluk durumuna göre başvuruların sonuçlanması, daha da uzun olabiliyor.
E-Devlet başvuru sayfası üzerinden başvurunuzun kabul edilip edilmediğini öğrenebilirsiniz. Veya ALO153 Beyaz Masa hattını arayarak, yetkililerden bilgi alabilirsiniz. Başvurduğunuz belediyeyi arayarak veya belediyeye giderek de başvurunuzu takip edebilirsiniz.
Başvurduğunuz vakfı arayarak ya da vakfa bizzat giderek, gıda yardımı başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz. ALO183 veya ALO144 hatlarından birini aramak suretiyle de bilgi edinebilirsiniz. E-Devlet üzerinden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gıda yardımı dahil tüm başvurularınızın sonuçlarını görüntülemek adına https://turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.
Başvurduğunuz Bölge Müdürlüğünü arayarak başvuru sonucunuzu öğrenebileceğiniz gibi e-devlet üzerinden de Vakıflar Genel Müdürlüğü başvuru sonucunuzu görüntüleyebilirsiniz. Bu amaçla hemen https://www.turkiye.gov.tr/vakifler-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.
Başvurduğunuz dernek ya da vakfa ait olan telefon numarasını arayarak, sorgulama yapabilirsiniz. Şayet ünlü iş adamlarına ait holdinglere başvurduysanız holdinglerin genel müdürlüklerini arayarak başvurunuza dair bilgi alabilirsiniz.
İhtiyaç sahibi vatandaşlar, e-devlet üzerinden kurumların gıda ve erzak yardımına başvurup başvuramayacaklarını da öğrenmek istiyorlar. Şu an için e-devlet üzerinden sadece belediyelerin gıda yardımına başvurabiliyorlar. E-Devlet belediye gıda yardımı başvurusu yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linke tıklayıp başvuru formunu doldurabilirsiniz. Ancak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile TC Vakıflar Genel Müdürlüğü erzak yardımı başvuru sonuçları, e-devlet üzerinden görüntülenebiliyor.
Kurumlar öncelikli olarak herhangi bir düzenli sigortalı işi ve geliri olmayanlara gıda yardımı yapsa da muhtaçlık sınırının altında yaşayan tüm dar gelirli ve yoksul vatandaşlar yani hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı, asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar da gıda yardımı alabiliyorlar. Ülkemizde muhtaç asker ailelerine, şehit ve gazi yakınlarına da kurumlar tarafından gıda ve para yardımı başta olmak üzere birçok yardımlar yapılıyor. İşsiz ve dar gelirli olmalarına rağmen üzerlerine kayıtlı değerli menkulleri ya da gayrimenkulleri olanlar, gıda yardımı alamıyorlar. Bu kişiler aynı zamanda diğer yardımlardan da faydalanamıyorlar.
Gıda ve erzak yardımının muhtaç ve ihtiyaç sahibi ailelere kaç ayda bir verileceği yani yardımların düzenli mi yoksa birkaç seferli mi olacağı başvurulan kurum bütçesine ve başvuran kişinin muhtaçlık durumuna göre değişebiliyor. Bazı kurumlar, muhtaç ailelere 2-3 ayda bir gıda yardımı yaparken; bazı kurumlar düzenli yardımlar yapabiliyor. Gıda yardımını ne kadar sıklıkla alabileceğinize dair başvurduğunuz kurumdan bilgi edinebilirsiniz.
Bazı kurumlar zaman zaman ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yapmak yerine kendi ihtiyaçlarını kendi talepleri doğrultusunda alabilmeleri adına para yardımı da yapabiliyorlar. Örneğin pandemi sürecinde Kızılay; ailelere 400-500-700 TL gıda yardım parası dağıtıyordu. Bazı belediyeler de muhtaç ve yoksullara gıda yardımını ve para yardımını birlikte yapabiliyor. Gıda yardım parası alabilmek için dernek veya vakıflara, Kızılay’a ya da belediyelere başvurabilirsiniz.
Erzak yardımına başvuran ihtiyaç sahiplerinin gerçekten muhtaç olduklarını kanıtlayabilmeleri için başvuru sırasında başvurdukları kuruma bazı belgeler teslim etmeleri gerekiyor. Teslim edilmesi gereken bu belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;
Vatandaşlardan özel durumlarına göre ek belgeler de istenebiliyor. Örneğin engelli vatandaşlardan engellilik oranlarını gösteren 2023 engelli raporu talep ediliyor. Kronik hastalardan ise hastalıklarına dair sağlık kurulu raporu teslim etmeleri bekleniyor. Başvurmayı düşündüğünüz kurumu arayarak, sizden talep edilen belgelerin tamamını öğrenebilirsiniz.
Gıda ve erzak kolilerinin içeriği başvurulan kuruma göre değişebiliyor. Aynı zamanda malzemelerin miktarı üzerinde ihtiyaç sahibi ailedeki kişi sayısı da belirleyici oluyor. Kalabalık ailelere daha fazla malzemeler içeren gıda yardım kolileri dağıtılıyor. Bununla birlikte kolilerde yer alan malzemeler çoğu zaman benzerlik gösteriyor. Bu malzemeler yağ, salça, makarna, bulgur, pirinç, mercimek, nohut, tuz, şeker, hazır çorba, un, çay, zeytin, reçel vb.
Pandemi sürecinde yoksul ailelere gıda ve erzak kolileri dağıtan en önemli vakıflardan biri olan Sani Konukoğlu Vakfı ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya devam ediyor. Muhtaç vatandaşlar SANKO gıda yardımına vakfa ait olan resmi internet sitesi üzerinden kolaylıkla başvurabiliyorlar. Sizler de SANKO gıda yardımına hemen başvurmak için http://www.sankovakif.com/ linkini tıklayabilirsiniz.
Gıda ve erzak yardımı başvuru sonuçlarını e-devlet üzerinden takip etmek isteyen vatandaşlar başvuru durumlarını görüntülemek istediklerinde gıda yardımı kapsam dışına çıktı ifadesi ile karşılaşabiliyorlar. Bu ifade hiçbir şekilde olumsuzluk içermemekle birlikte kişinin başvurusunun olumlu sonuçlandığı anlamına geliyor. Gıda içeren yardım kolilerinin yola çıktığını ve kısa bir süre içerisinde kişinin başvuru formunda belirttiği adrese teslim edileceğini gösteriyor.
E-devlet başvuru sonuçlarında yer alabilen “ Gıda yardımı reddedildi, feshedildi” ifadesi kişinin başvurusunun kabul edilmediği, başvuru için gerekli şartları taşımadığı anlamına geliyor.
Daha öncede bahsettiğimiz gibi başvurular, çoğunlukla bir aya kalmadan sonuçlanıyor. Fakat gıda yardım başvurusunun yoğun olduğu dönemlerde süre uzayabiliyor ve kişinin yardım alması birkaç ay bulabiliyor.
Erzak yardımına başvuran kişilerin yardım alabilmeleri için başvurularının kabul edilmesi, başvurularının onaylanması için de gerekli belgeleri zamanında başvurdukları kuruma teslim etmeleri ve başvuru şartlarını taşıyor olmaları gerekiyor. Başvurulan kurumlar; başvuru formlarını ve teslim edilen belgeleri inceleyip tüm başvuran ihtiyaç sahipleri arasından en çok yardıma ihtiyacı olanları tespit ediyor. Bazen başvuran kişilerin gerçekten muhtaç olup olmadıklarını kontrol etmek adına bu kişilerin formda belirttikleri ikametgahadreslerine bir inceleme komisyonu gönderebiliyorlar. Bu komisyon kişilerin ve ailesinin muhtaç olup olmadığını evlerinde de inceleyip kişilerin sosyo-ekonomik durumlarıyla ilgili rapor hazırlıyor. Sonrasında ise raporu kuruma teslim ediyor. Başvurulan kurum, raporu da inceledikten sonra yardım edecekleri kişilere ya da hanelere dair liste hazırlıyorlar.
Gıda yardımı almak adına belediyelere, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına ya da diğer kurumlara başvurduğunuzda sizden başvuru formu doldurmanız talep ediliyor. Formdaki sorular, başvurulan kurumdan kuruma göre ufak tefek değişiklikler gösterse de genellikle kişiye mesleğine, aylık kazancına, hanesindeki kişi sayısına, hanesindeki çalışan sayısına, fatura giderlerine yönelik sorular yöneltiliyor. Bu sorularla birlikte kurumlar; başvuran kişilerin gerçek anlamda ihtiyaç sahibi olup olmadıklarını öğrenmek istiyorlar. Gerçek ihtiyaç sahiplerinin tespiti noktasında formdaki sorulara verilen yanıtların doğru ve gerçekçi olmaları, oldukça önem arz etmektedir. Formda yalan beyanda bulunanlar muhtaç olmamalarına rağmen kendilerini yoksul ve muhtaç gösterenler ve yardım alanlar; sonradan durumun fark edilmesi doğrultusunda kurum tarafından cezalandırılıyorlar. Ceza olarak da aldıkları yardımın güncel nakdi karşılığını faiziyle birlikte geri ödemek zorunda kalıyorlar. Ödeme yapmayan kişiler hakkında ise kurum tarafından dava açılıyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne posta yoluyla başvurmak isteyen vatandaşların başvuru formunu öncelikle sistem üzerinden indirmeleri ve doldurduktan sonra kuruma postalamaları gerekiyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü kuru gıda yardımı başvuru formunu hemen indirmek ve doldurmak için https://cdn.vgm.gov.tr/genelicerik_224_260519/3-kuru-gida-basvuru-formu-pdf linkini tıklayabilirsiniz.