Devlet YardımlarıEngelli YardımlarıYardım Başvurusu

Hasta Bezi Yardımı Nasıl Alınır? Ne Kadar?

Ülkemizde mesane ve büyük tuvaletini kontrol edemeyen hastalar için devlet tarafından gerçekleştirilen hasta bezi yardımı sayesinde vatandaşlar; hasta bezi raporu çıkardıktan sonra bezlerini SGK anlaşmalı eczanelerden birine giderek alabilme kolaylığına ulaşmaktadır.

Eskiden para yardımı ile diğer adıyla nakdi yardım olarak bildiğimiz, yapılan hasta bezi yardımı; günümüzde bez yardımı şeklinde uygulanarak, daha çok desteklemek üzere planlanmıştır.

İhtiyaç sahibi vatandaşlar; hasta bezi raporları çıkartmak suretiyle eczanelerden 2 aylık bezlerini alabilme imkanına sahiptir.

Hasta Bezi Yardımı Nasıl Başvuru Yapılır?

İdrar ve büyük tuvalet kontrolünü sağlayamayan engelli vatandaşların alabilecekleri hasta bezi yardımı; SGK tarafından yapılan yardım olarak kayıtlarda geçmektedir. Bu konuda ihtiyaç sahiplerine yardım amacıyla SGK, hasta vatandaşların hasta bezi ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Net olarak belirtmek gerekirse; hasta bezi ya da çocuk bezi ücretleri; SGK tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca kişinin hasta bezi yardımı alabilmesi için birtakım başvuru şartlarını karşılıyor olması gerekmektedir. Öncelikli aranan koşul budur.

Eskiden vatandaşlar, öncelikle eczaneden kendi bütçeleri doğrultusunda hasta bezi alabilmekteydi ancak daha sonra da SGK; hasta bezi yardım parasını hastanın şahsi banka hesabına yatırmaya başladı. Fakat yapılan son güncelleme ile birlikte artık vatandaşların kendi bütçeleri ile bez alma şartı tamamen ortadan kaldırıldı.

Getirilen bu yeni düzenleme ile artık ihtiyaç sahibi vatandaşlar, doktordan alabilecekleri hasta bezi raporu sayesinde SGK anlaşmalı eczanelerden birine gitmek suretiyle 2 ay boyunca kullanabilecekleri bezleri herhangi bir ücret ödemeksizin eczaneden alıp çıkabilme imkanına sahip olacaklar.

hasta bezi yardimina nasil basvuru yapilir 1 - Hasta Bezi Yardımı Nasıl Alınır? Ne Kadar?

Hasta Bezi Yardımı Başvuru Şartları Nelerdir ? 

Hasta bezi yardımı almak isteyen kişilerin bazı başvuru şartlarını karşılıyor olmaları istenilen ilk koşullardan biridir.

Başvuru şartlarını yani kimlerin hasta bezi yardımı alabilecekleri ile ilgili kısaca bilgilendirelim ;

Hasta bezi raporunun devlet hastanesinden ve alanında uzman bir doktordan alınması şartı bulunmaktadır.

Çocuklar için alınacak olan hasta bezi söz konusu olduğunda çocukların en az 2 yaşında olması zorunluluğu vardır.

Kişinin hasta bezi ihtiyacı olduğunu ispatlayan bir reçeteye sahip olması gerekir.

İhtiyaç sahibi hastalar; hasta bezi ihtiyaçları için kendi doktorlarına reçete yazdırabilecekleri gibi sağlık ocağına giderek, aile hekimlerine de reçete yazdırabilme imkanına sahiptir. Hastalar; hasta bezlerini sadece SGK anlaşmalı eczanelerden birine giderek kısa sürede temin edebilirler.

Kolostomoli hastalığı olarak kayıtlara geçen mevcut hastaların, hasta bezi ihtiyaçları SGK tarafından karşılanmaktadır. İdrar ya da gata inkontinansı olan hastaların bez ihtiyaçları ise ne yazık ki SGK tarafından karşılanması şu anki verilere göre mümkün değildir.

Mesane ya da rektum kontrolleri doktor tarafından yapılmamış yetişkinler ya da çocuklar, günlük en fazla 4 adet hasta bezi alabilmekle sınırlıdır.

Hasta bezi ihtiyacı olan çocuğun istenilen ölçüde bel çevresi, kilo ya da boy ölçüleri yoksa bu durumda çocuk hastalar için A10049 SUT kodlu hasta alt bezi alması için olanak sağlanmıştır.

Hasta Bezi Raporu Nasıl Çıkartılır?

Hastalar, devlet hastanelerine ya da sağlık ocaklarına giderek hasta bezi raporu çıkartabilme imkanına sahiptir. Dışarıya çıkamayan hastalar, ‘evde bakım hizmetleri’ telefon numarasını arayarak, yetkili kişilerden hasta bezi raporu çıkarmalarını talep edebilir ve gerekli olan ihtiyaç durumu kadar hasta bezi temin edebilirler.

Evde bakım hizmeti alıp, hasta bezi raporu çıkarmak isteyen hastalar ise 444 38 33 telefon numarasını arayarak hasta bezi ihtiyaçları için iletişim sağlayabilirler. Hastalar; hasta bezi raporuna ve evde bakım hizmetine dair ayrıntılı bilgi edinmek istediklerinde de bu telefon numarasını arayarak işlem gerçekleştirebilirler.

Hasta Bezi Yardımı Hakkında

Hasta bezi raporunuz ve reçeteniz var ise SGK anlaşmalı bir eczaneye giderek, hasta bezinizi rahatlıkla temin edebilirsiniz. Hasta bezi reçetenizi bezleriniz bittiğinde sağlık ocağına giderek, aile hekiminize yazdırabilir ve bu şekilde ulaşım sağlayarak temin edersiniz.

Bu noktada reçetenin üzerinde mutlaka alabileceğiniz hasta bezi miktarının yazılı olması gerekmektedir buna dikkat edin, raporda ise doktorun kaşesinin ve imzasının bulunması gerekir, aksi takdirde işleminiz onaylanmaz. Hasta bezi reçetenizde 2 aylık bez alabileceğiniz yazıyorsa 240 adet bez alabiliyorsunuz demektir.

Devletten Hasta Bezi Yardımı Nasıl Alnır?

Devletten hasta bezi yardımı almak için herhangi bir sağlık kuruluşundan rapor alındıktan sonra devletten hasta bezi yardımı alma hakkı elde ettiğiniz anlamına gelir. Hasta bezi yardımı ödemesi nakit yapılan yardımlardan kesinlikle değildir. Herhangi bir eczaneye giderek toplamda 2 ay yetecek kadar hasta bezi temin edilmektedir. Günlük verilen hasta bezi adeti 4 tane 2 ay için ise 260 tane olarak sınırlandırılmıştır.

Devletten hasta bezi yardımı almak isteyen sigortasız kişiler ve sosyal güvencesi bulunmayan kişiler olması şartı sağlanmış ise Sosyal Yardımlaşama ve Dayanışma Vakfına giderek başvuruda bulunabilirler.

Hasta Bezi Raporu Geçerlilik Süresi Var Mıdır?

Uzman doktor tarafından yazılmış olan hasta bezi raporlarının 2 yıl geçerlilik süresi vardır.2 yıllık süre dolduğunda tekrar doktora gitmeniz ve raporunuzu yenilemeniz şartı bulunmaktadır.

Rapor süresince 2 aylık bezlerinizin tamamını kullandığınızda sağlık ocağına giderek, reçete yazdırabilmeniz size sunulan fırsatlardan biridir.

Hasta Bezi Reçetesi Geçerlilik Süresi Hakkında 

Hasta bezi reçetesinin 5 günlük geçerlilik süresi tanınmaktadır. Bu durumda hastaların reçetenin yazıldığı tarihten itibaren maksimum 5 iş günü içerisinde SGK anlaşmalı eczaneden hasta bezlerini almaları ile yükümlü tutulmaktadırlar.

5 günlük süre olduğunda ise hastanın tekrar reçete yazdırması talep edilmektedir.

Hasta Bezi Aldıktan Sonra Ne Yapılmalı ?

İhtiyaç sahibi hastalar; hasta bezi reçeteleri ile birlikte bezlerini alabilme şansına tamamen sahiptir. Ancak bezlerini aldıktan sonra da hastaların birtakım işlemler yapmaları ile yükümlü tutulurlar.

Bu durumda, Hastaların ‘Hasta Alt Bezi Raporu’, ‘Hasta Alt Bezi Reçetesi’, ‘Hasta Kimlik Fotokopisi’, ‘Hasta Alt Bezi Faturası’ ile birlikte bağlı oldukları il ya da ilçe sağlık müdürlüğüne gidip bu dört belgeyi teslim ederek onaylatmaları gerekmektedir. Bu resmi bir işlem olarak geçmektedir.

2022 hasta bezi yardimi hasta bezi odemesi 1 - Hasta Bezi Yardımı Nasıl Alınır? Ne Kadar?

2022 Yılı Hasta Bezi Devlet Ödemesi Ne Kadar ?

Devlet; aylık 120 adet hasta bezi yardımı gerçekleştirmektedir. Bezler, aylık alınabileceği gibi iki aylık da alınabilir. Bu noktada reçetede belirtilen miktar belirleyici amaçla düzenlenmiştir.

Devlet; eskiden hastalara bir miktar para yardımı gerçekleştirmekte idi. Ancak günümüzde bez yardımı, para yardımı olarak yapılamamakta. İhtiyaç sahibi hastalar, direk SGK anlaşmalı eczanelerden bezlerini alarak süreci devam ettirmektedir.

1 Aylık Hasta bezi için 120 Adet (aylık bez adedi) x 1,88 = 266,2 TL SGK ödemesi çıkarılır.

2 Aylık hasta bezi için 240 Adet ( 2 aylık bez adedi) x 1,88 = 532,4 TL SGK ödemesi çıkarılır.

Hasta bezi fiyatları şimdilik SGK 2 aylık raporlarda bezin adet fiyatını 1,88 TL’sini karşılaması ile kayıtlara geçmektedir. Fakat herhangi bir fiyat değişikliği söz konusu durumunda SGK tekrar fiyat güncellemesi yapmakla yükümlüdür.

Hasta Bezi Yardımı için Gerekli Belgeler 

Hasta bezi yardımı almak isteyen hastalardan SGK tarafından talep edilen belgeleri aşağıdan ulaşabilirsiniz;

Devlet hastanesindeki ya da sağlık ocağındaki uzman tarafından yazılan ve uzman hekimin isminin, kaşesinin ve imzasının bulunduğu hasta bezi raporu istenir.

  • Hasta bezi sayısının açıkça belirtildiği reçete gereklidir.,
  • TC kimlik kartının arka ve ön yüz fotokopisi gereklidir.
  • TC kimlik kartı aslı istenir.
  • Başvuru sahibine ait olan, son 6 ay içerisinde çekilmiş, 4 adet vesikalık fotoğraf talep edilir.
  • Hasta bezi başvuru formu doldurulur.
  • Engelli hastalar için 2022 engelli raporu istenir.

Yukarıdaki belgeleri il ya da ilçe sağlık müdürlüğüne teslim ederek, başvurunuzu sağlayabilirsiniz.

Oy Verin !

Yardım Habercisi

Devlet yardımları, belediye yardımları ve yardım yapan dernekler hakkında zengin makale ve haber paylaşımları yapıyorum...

İlgili Makaleler

9 Yorum

  1. Kolay gelsin. Karaman Belediyesi evde hasta bakım hizmetleri iletişim numarası verebilir misiniz.

  2. Yardım Habercisi teşekkür ederim yazınız için Hasta Bezi Yardımı Nasıl Alınır? Ne Kadar? konusunda tüm aradığım cevapları buldum.

  3. Merhaba ben İLKAY. Yalova Belediyesi sosyal destek yardımları konusunda yardım başvurusu yapmak istiyorum. Bana bu konuda yardımcı olur musunuz?

  4. Merhaba Erzincan Belediyesi yardım kartı başvurusu yapmak istiyorum. Yardım kartı konularında bulamadım bana yazabilir misiniz.?

  5. Çocuklarım için yardım talep ediyorum. Eskişehir Belediyesi yardım başvurusu nasıl yapabilirim bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz.

  6. Merhaba Isparta Belediyesi yardım kartı başvurusu yapmak istiyorum. Yardım kartı konularında bulamadım bana yazabilir misiniz.?

  7. Yardım Habercisi teşekkürler. Hasta Bezi Yardımı Nasıl Alınır? Ne Kadar? konusunda gerekli ve detaylı bilgi aldım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu