Sosyal Yardımlar

Kentsel dönüşüm kira yardımı 2023

Kentsel dönüşüm kira yardımı

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRASI YARDIMI NASIL ALINIR?

Türkiye’de belediyeler, kaymakamlıklar vb. birçok resmi kurum ve kuruluşlar devletten kira yardımı nasıl alınır endişesini ortadan kaldıran yardımlar yapmaktadır. Yoksul, dar gelirli vatandaşlar yaptığı başvurular, sağladığı kriterlerinsonucunda aylık kira yardımı almaya hak kazanır. Kira desteği için yoksul gelirli olanlar belediye ve kaymakamlara başvuru sağlamaktadır. Devlet kurumundan kira alanlardan biri de bulunduğu semtte başlayan kentsel dönüşümden etkilenen ev sahipleri için de kira yardımı almak geçerlidir. Evlerinde yaşamaya başlayana dek kentsel dönüşüm kirası yardımı almaya hak kazanırlar.

Kentsel dönüşüm kirası yardımı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığıtarafından yürütülmektedir. 6306 sayılı kanun gereceğincealınan yardım, yönetmelikte belirlenen miktara göre almaktadırlar.  Kentsel dönüşüm bitimine kadar vatandaş, geçici süreçte oturacağı evin kirası için  belirli şartları, başvuruları sağladığında yardım alabilmektedir.

Kentsel Dönüşüm Kirası Nedir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen, belediye tarafından izin verilen binaların, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi konulu kanunu gereğince yeniden yapılandırılmaya girmesine kentsel dönüşüm adı verilir. Kanun kapsamında riskli bölgelerde yaşayan, ev ve iş yerleri yıkılan kişiler geçici bir süreliğine kirada başka bir evde oturmak durumunda kalırlar. Bu nedenle kentsel dönüşüme girecek konut sahipleri ve kiracılar devlet destekli aldığı yardım ise kentsel dönüşüm kirası yardımıdır. 48 ay boyunca kiracı ve konut sahipleri mağdur olmadan kira yardımı alabilirler.

Kentsel Dönüşüm Kirası Yardımına Nasıl Başvurulur?

Vatandaşlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Kirasına başvuru sağlayarak kira 6306 sayılı kanun gereceğince belirtilen miktarda ödemelerini alabilirler. Vatandaşlar kira yardımına başvurmak için;

Belediyelerde yer alan Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüklerine başvurulabilir.
E-imza yöntemi ile e-devlet üzerinden online başvuruyapılabilir.
Çevre ve Şehir Bakanlığına bağlı il ve ilçe müdürlüklerine başvuru sağlanabilir.

Kentsel Dönüşüm Kirasına Başvurmak İçin Hangi Belgeler Gerekli?

Kentsel Dönüşüm Kirası Başvuru formu
T.C Nüfus Cüzdanı aslı ve fotokopisi
Nüfus kayıt örneğinin aslı (ıslak imza)
Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank vb. kamu bankalarında yer alan hesap cüzdanı fotokopisi (IBAN numarası mutlaka yer almalı)
Tapu senedinin aslı ve fotokopisi
Binanın risk raporu
Bina Yıkım Kararı Belgesi
Hak sahibi adına kayıtlı olan, son üç aya ait elektrik, su, doğalgaz ya da telefon/internet faturalarından biri veya birkaçı

E-Devlet Üzerinden Kentsel Dönüşüm Kirası Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle kentsel dönüşüme giren evleriniz, işyerleriniz için kira yardımına E- Devlet üzerinden rahatlıkla kentsel dönüşüm kirası yardım başvurusu yapabilirsiniz.

1. Adım : https://www.turkiye.gov.tr/cevre-ve-sehircilik-hak-sahibi-ailelere-kira-yardm-yaplmas-3971 linkine tıklayarak öncelikle E- Devlet hesap oturumunuzu açtıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel DDönüşüm Kirası için yardıma başvuru sağlayabilirsiniz.
2. Adım: ‘Kendim için Başvuruyorum’ ya da ‘Tüzel Kişilik için Başvuruyorum’  seçeneklerini talebinize göre yanıtlayabilirsiniz.
3. Adım:  Size sorulan tüm sorulara eksiksiz ve doğru bir şekilde yanıt sağlamalısınız. Unutmayın ki E- Devlet sisteminde verilen tüm cevapların doğruluğu incelemeler esnasında kontrol edilmektedir. Eksik veya hatalı bilgi verdiğiniz takdirde başvurunuz iptal olma hakkına sahiptir.
4. Adım: Elektronik imzalı belgeleri yükleyebilirsiniz.
5. Adım: Verilen bilgilerin doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Ne Kadar?

Konut sahiplerine göre yapılan kentsel dönüşüm kira yardımı şehirden şehre değişkenlik göstermektedir. 2023 yılı hesaplamalarına göre kira aralıkları 1500- 4500 aralığında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 6306 sayılı kanun gereğince belirlenmektedir. Kentsel dönüşüme giren kiracılara ise 2 aylık ödeme yapılıyor.

Artvin, Bilecik, Bingöl, Karaman, Bartın, Nevşehir, Burdur, Bolu, Çankırı, Erzincan, Nevşehir, Sinop, Ardahan, Iğdır, Yalova, Gümüşhane, Hakkari, Kırşehir, Tunceli, Bayburt, Kırıkkale, Karabük ve Kilis’teki konut sahipleri 1500 tl kira almaktadır.

İzmir, İstanbul, Ankara şehirlerinde ikamet eden konut sahipleri ise 3000 tl konut almaktadır. Devlet yardımına göre bireysel veya tüzel başvurularda verilen evraklar detaylıca incelendikten sonra konut sahibinin alması gereken miktar Çevre ve Şehir Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.

5/5 - (3 votes)

Yardım Başvuru

Yardımbaşvuru.Net kurucusu ve yardım haberleri editörü. Belediye yardımları, devlet yardımları ve sosyal yardımlar konusunda makale editörü.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu