KOSGEB Girişimcilik Desteği Nedir? Nasıl Alınır? (2022)

Makaleden Başlıklar
KOSGEB Girişimcilik desteği, yeni bir iş başlatmak isteyen girişimciler için fayda sağlayacak en önemli devlet desteklerinden biridir. Aklında bir iş fikri bulunan fakat şirket kurma sürecinde bütçe nedeniyle sorunlar yaşayan kişiler, KOSGEB Girişimcilik desteklerinden yararlanabilirler. Yoğun bir ilgi görse de KOSGEB’in vermiş olduğu destekler yanlış yorumlanabiliyor.

Kişiler, bu desteklerden nasıl yararlanabileceklerini bilmedikleri için yanlış adımlar atıyor ve sonunda hüsrana uğruyorlar. Girişimcilik desteğini alabilmek için uyulması gereken bazı adımlar var. Örneğin ilk önce mutlaka iş sektörünüze göre KOSGEB sitesinde sunulan uygun girişimcilik eğitimine katılmanız ve sertifikanızı almanız, ardından şirket kurulum aşamasına geçmeniz gerekiyor. Hata yaptığınızda bu desteklerden yararlanma şansınızı kaybetmeniz gündeme gelebiliyor. Peki, KOSGEB girişimcilik desteği nedir? Girişimcilik desteği nasıl alınır?
KOSGEB Girişimcilik Desteği Nedir?
KOSGEB girişimcilik desteği, başlatılacak iş türüne göre sınıflara ayırılmaktadır. Örneğin küçük çaplı girişimcilik için “Geleneksel Girişimcilik” tanımı yapılır ve KOSGEB girişimcilik desteği miktarı da buna göre sunulur. Girişimcilik desteğinin temel amacı üretimi, istihdamı ve ihracatı arttırmaktır. Devlet kurumu olan KOSGEB tarafından verilen bu destekler yasal prosedürlerle şirket sahibi olunmasını kolaylaştırmaktadır.
Bu destek türünden faydalanabilmek için çeşitli şartlar, kurallar ve aşamalar bulunmaktadır. Kişiler bu kuralları bilmeden, uzman desteği almadan KOSGEB‘e başvuru yaptıklarında olumsuz sonuçlarla karşılaşabilirler. Yanlış adımlar ayrıca destek alma şansının kaybedilmesine dahi yol açabilmektedir. Alınacak destek miktarı iş türüne göre 125.000 TL’den 300.000 TL’ye kadar farklılık gösterebilir. Eğer kişiler bu destekten yararlanmak istiyorsa mutlaka aşağıdaki şartlar ve önemli noktalar bilinmelidir.

Girişimcilik Desteklerini Alma Şartları (2022)
Eğer bir şirket kurmak veya yeni bir girişimcilik başlatmak istiyorsanız, uymanız gereken bazı kurallar vardır. “KOSGEB, karşılıksız her sektöre destek veriyor.” düşüncesi doğru değildir. Bu desteklerin temel amacı yukarıda da belirtildiği üzere yararlı girişimcilikleri, istihdamı, ihracatı ve üretimi desteklemektir. Bu nedenle başvuruların doğru yapılması, kuralların iyi bilinmesi gerekir. KOSGEB 2022 başvuru şartları ve önemli detaylar şu şekildedir;
- Bu desteğin amacı istihdamı, ihracatı ve yeni girişimcilikleri kolaylaştırmaktır. Sadece amacına uygun ve kurallar dahilinde yapılan başvurular kabul edilmektedir.
- İş yerlerinin açılışında giderlerin %70’lik kısmı KOSGEB tarafından karşılanır. Gider kalemlerine hakim olunmalıdır. Bu destek iş türüne göre hibe ve faizsiz kredi olabilecektir.
- İş sektörü kararlaştırıldıktan sonra KOSGEB desteklerini bilen bir mali müşavir ve muhasebe ile hareket edilmesi yararlıdır.
- İş ve iş yeri kurulumu öncesinde girişimcilere çeşitli eğitimler verilmektedir. Kişilerin bu eğitimlere katılım sağlaması, girişimcilik türüne uygun sertifikalar alması şarttır.
- Başvuru için sektör belirlendikten sonra iş türüne göre ofis, üretim veya satış için iş yerinin kurulumu başlatılmalıdır.
- Yeni işetmeler dışında mevcut işini büyütmek, ihracat yapmak isteyen kuruluşlar da KOSGEB Girişimcilik desteklerinden yararlanabilirler.
- Şehit yakını, gazi, engelli ve kadın bireyler için KOSGEB destekleri konusunda öncelik ve ayrıcalık tanınmaktadır.
- Bu destekten yararlanmak isteyen kişilere iş öncesi direkt olarak ödeme yapılmaz. İlk önce şirket kurulumu, iş yeri kurulumu yapılmalıdır. Ardından KOSGEB bu gider kalemlerine karşın destek ödemesi sağlayacaktır.
KOSGEB Girişimcilik Desteği Nasıl Alınır?
Eğer yeni bir girişimcilik fikriniz varsa ve yasal olarak şirket sahibi olmak istiyorsanız, KOSGEB desteklerinden yararlanabilirsiniz. Bu destekleri almadan önce şirket açılışı yapabileceğiniz güvenilir bir Mali Müşavir ve muhasebe bulmanız gerekir. Sürecin sorunsuz bir şekilde yürütülebilmesi için bu alanda uzman kişilerle çalışmak gerekiyor. Bu alanda hizmet veren kişi ve kurumlardan destek alınması, doğru yönlendirilmesi önem arz ediyor. Destek başvurusu yapmadan önce ilk iş olarak KOSGEB‘e ait dokümanları ve bilgilendirme yazılarını okumanız başvuru süreci konusunda fikir edinmenize yarar sağlayacaktır.