
Ramazan Kolisi Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ülkemizde muhtaç ve dar gelirli vatandaşlara yönelik olarak birçok sosyal yardımlar yapan belediyeler, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları vb. kurumlar; Ramazan ayında ise yoksul vatandaşlara Ramazan kolisi dağıtıyor. İhtiyaç sahibi vatandaşların ortalama bir aylık yemeklik malzemelerini karşılamaya yönelik gıda malzemelerinden oluşan Ramazan kolisi yardımına muhtaçlık sınırının altında yaşayan tüm vatandaşlar başvurabiliyorlar.
Ülkemizde başta belediyeler ve büyükşehir belediyeleri olmak üzere birçok kurum Ramazan ayında muhtaçlara Ramazan kolisi dağıtmaktadır. Bazı belediyeler ise Ramazan aylarında muhtaç vatandaşlara gıda ihtiyaçlarını karşılamaları adına bir miktar para yardımında bulunuyor. Ramazan kolisi yardımında bulunan en önemli kurumları kısaca aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;
Ramazan ayında muhtaç vatandaşların yüzünü güldüren Ramazan kolisi yardımına nasıl başvurabileceğinizi aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz;
Ülkemizde İstanbul, İzmir, Antalya ve Bursa Büyükşehir Belediyeleri başta olmak üzere birçok büyükşehir belediyesi ve belediyeler Ramazan aylarında muhtaç ailelerin ev adreslerine gıda ve erzak içeren koliler teslim ediyor. Belediyeler tarafından yapılan gıda ve erzak yardımına ikametgahınızın bulunduğu yerdeki belediyeye giderek ve burada başvuru formu doldurarak başvurabilirsiniz. E-Devlet üzerinden de belediyelerin gıda ve erzak yardımına başvurma şansınız bulunuyor. Gıda ve erzak yardımı başvurunuz kabul edildiği taktirde Ramazan aylarının yanı sıra diğer aylarda da gıda yardımı alabilirsiniz. E-devlet üzerinden gıda ve erzak yardımı başvurunuzu gerçekleştirmek için öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklamalısınız. Ardından başvuru formunda size yöneltilen soruları yanıtladıktan sonra sosyal yardım türleri arasından Gıda ve erzak yardımı seçeneğini işaretlemelisiniz.
Muhtaç vatandaşlara gıda ve erzak yardımı, yakacak yardımı, elektrik yardımı vb. yardımlar yaparak yoksul ailelere umut olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımlarına başvurmak için ikametgahınızın bulunduğu yerdeki SYD’lere yani sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gidebilirsiniz. Muhtarlıktan alabileceğiniz fakirlik belgesi ile başvurularınızın kabul edilme olasılığını yükseltebilirsiniz. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarında hane kayıt formu doldurarak diğer yardımlara da başvurabilirsiniz.
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Ramazan kolisi yardımına başvurmak için Bölge Genel Müdürlüğüne bizzat gidebilir ya da posta yoluyla başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Vakıflar Genel Müdürlüğünün kuru gıda ve erzak yardımı, aşevi yardımı, fakirlik maaşı yardımı vb. diğer yardımlarına da başvuru şartlarını taşıyor olmak suretiyle başvurabilirsiniz.
Özellikle afet ve hastalık durumlarında vatandaşlarının yardımına koşan Kızılay; Ramazan aylarında ise fakir vatandaşlara gıda ve erzak içeren koliler dağıtıyor. Kızılay gıda ve erzak yardımına Kızılay’a ait olan resmi internet sitesi üzerinden başvurabileceğiniz gibi yaşadığınız yerdeki Kızılay temsilciliğine giderek de başvurunuzu gerçekleştirebiliyorsunuz. Kızılay yardımlarına başvurmak ve yardımlara dair ayrıntılı bilgi edinmek adına hemen https://www.kizilay.org.tr/iletisim linkini tıklayabilirsiniz.
Yoksul vatandaşlar; İHH Vakfı, Deniz Feneri Derneği, Merhamet Derneği, Beşir Derneği, Yardım Eli Derneği başta olmak üzere birçok dernek ve vakfa gıda ve erzak yardımı almak adına başvurabiliyorlar. Ülkemizde ki dernek ve vakıflar; yoksul vatandaşlara ve ailelerine gıda ve erzak yardımlarının yanı sıra giysi yardımı, eşya yardımı, öğrenciler için burs yardımı vb. birçok yardımlar da yapıyorlar. Dernek ve vakıfların yardımlarına başvurmak için bu kurumların resmi internet sitelerini ziyaret edebilirsiniz. Ya da kurumlara ait olan telefon, mail vb. iletişim kanalları aracılığıyla da başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Kaymakamlıklar ve valilikler de zaman zaman muhtaç vatandaşlara gıda ve erzak içeren koliler dağıtıyorlar. Ancak kaymakamlık ve valiliklerden yardım almak diğer kurumlardan yardım almaya göre daha zor olabiliyor. Bu iki kurum, genellikle ciddi anlamda yardıma ihtiyacı olan kişilere yardımcı oluyor. Yani iki kurum yoksullara yardımcı olurken son derece seçici ve titiz davranıyor. Kaymakamlık ve valilik yardımı almak için bu kurumlara bizzat gitmeli ve görüşme gerçekleştirmelisiniz.
Ramazan ayının gelmesi ile beraber birçok dar gelirli aile Ramazan kolisi başvurusu yapmak istemektedir. Birçok devlet kurumu ve dernek belirlenen ailelerin evlerine Ramazan gıda paketi dağıtımı yapmaktadır. E-Devlet üzerinden yardım başvurusunda bulunmak için https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linke tıklayarak başvuru formunu doldurabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz Kaymakamlık binalarında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına giderek bizzat başvuruda bulunmanız mümkün.
Ramazan kolisi yardım başvurularınızın kabul edilip edilmediğini kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Yardım başvuru sorgulama işlemi esnasında yararlanabileceğiniz bu yöntemleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz.
Başvuru sonucunuzu öğrenmek adına ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz. Ya da başvurunuzu gerçekleştirdiğiniz belediyeye ait olan telefon numarası üzerinden yetkililerle iletişime geçebilir, başvuru durumunuzu takip edebilirsiniz. E-devlet sosyal yardım başvuru sayfası üzerinden de gıda ve erzak yardımı başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ailelerin desteklenmesi adına yapılan gıda yardımı başvuru sonucunuzu öğrenmek için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini arayabilirsiniz. Alternatif olarak başvurunuzu gerçekleştirdiğiniz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını da arayabilirsiniz.
Vakıflar Genel Müdürlüğü Ramazan kolisi yardımından faydalanıp faydalanamayacağınızı öğrenmek için başvurduğunuz Bölge müdürlüğünü arayabilir ve bilgi edinebilirsiniz.
Ramazan aylarında ve Kurban bayramlarında yoksul mahalleleri ziyaret ederek, yoksul ailelere gıda ve erzak kolileri dağıtan Kızılay başvuru durumunuzu öğrenmek için Kızılay’a ait olan 168 telefon numarasını arayabilirsiniz. Ya da başvurunuzu bizzat gerçekleştirdiğiniz Kızılay temsilciliğini arayabilir ya da temsilciliğe gidebilirsiniz.
Başvurduğunuz dernek ya da vakıfa ait olan genel müdürlük telefon numarası üzerinden yetkililerden bilgi alabilirsiniz.
Kaymakamlık ya da valiliğe giderek ya da telefon ile bu kurumları arayarak, Ramazan kolisi yardımı başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz.
Ramazan yardım kolileri ortalama 4 kişilik bir ailenin yaklaşık 1 aylık beslenme ihtiyacını karşılayan yemeklik ve kahvaltılık malzemeleri içeriyor. Bu kolilerde yer alan malzemelerin sayısı yani kolilerin ağırlığı muhtaç ve ihtiyaç sahibi ailedeki kişi sayısına göre de değişiklik gösteriyor. Özellikle TC Vakıflar Genel Müdürlüğü gıda ve erzak yardım kolileri dağıtırken ailedeki kişi sayısını göz önünde bulunduruyor. Ramazan kolisinde yer alan malzemeler yardım yapan kuruma ve kurumun bütçesine göre değişiklik gösterebilir. Standart bir kolide yer alan malzemeler; bulgur, makarna, kuru fasulye, mercimek, şehriye, nohut, zeytin, peynir, reçel, salça, şeker, un, tuz, yağ, çay, meşrubat, hazır çorbadır.
İstanbul il sınırlarında ikamet eden vatandaşlarına gıda ve erzak yardımı, kırtasiye yardımı, yakacak yardımı vb. yardımlar yaparak, diğer belediyelere örnek olan İBB; ramazan aylarında da ihtiyaç sahiplerine gıda ve erzak içeren koliler dağıtıyor. İBB Ramazan kolisi yardımına başvurmak isteyen vatandaşlar ikametgahlarının olduğu yerdeki ilçe belediyesine giderek burada başvurularını gerçekleştirebiliyorlar. Vatandaşlar, Edirnekapı, Üsküdar veya Büyükçekmece’de yer alan başvuru noktalarına yani sosyal hizmetler müdürlüklerine giderek de bizzat başvuru yapabilirler. ALO 153 Beyaz Masa hattını arayarak başvurulara dair ayrıntılı bilgi alabilirler.
Ramazan kolisi yardımına başvuran kişilerin doldurmaları gereken başvuru formunda başvuru sahibi kişilere aylık gelir ve giderlerine dair sorular soruluyor. Bu sorular doğrultusunda başvurulan kurum, ihtiyaç sahibi ve muhtaç vatandaşları ve aileleri daha kolay bir şekilde tespit edebiliyor. Başvurularının kabul edilmesini isteyen tüm ihtiyaç sahiplerinin başvuru formunda mutlaka doğru ve gerçekçi bilgiler paylaşmaları gerekir. Başvurulan kurum başvuru formunu ve başvuran kişilerin teslim ettikleri belgeleri inceledikten sonra ihtiyaç sahiplerini tespit ediyor. Başvuru formunda yardım almak adına gerçekçi olmayan bilgiler paylaşan muhtaç olmamasına rağmen kendilerini muhtaç gösterip yardım alanlar sonradan fark edilmeleri halinde cezai yaptırıma maruz kalırlar. Bu kişilerin cezai yaptırım doğrultusunda aldıkları yardımları faizleriyle ödemeleri gerekiyor. Ödeme yapmayan kişiler hakkında ise başvurulan kurum tarafından yasal süreç başlatılıyor. Yani kötü niyetli bu kişiler hakkında dava açılıyor.
Ramazan kolisi işsiz ve muhtaç vatandaşlara ve onların bakmakla yükümlü oldukları ailelerine dağıtılıyor. İşsizlerin yanı sıra muhtaçlık sınırı altında yaşamak zorunda olanlar yani hane halkı aylık ortalama kazancı asgari ücretin 1/3’ünün altına denk gelenler de Ramazan kolisi yardımına ve diğer yardımlara başvurabiliyorlar. Bu bağlamda işsizler, yoksul ve dar gelirliler, kimsesiz ve gelirsiz dul kadınlar, engelli vatandaşlar, kimsesiz ve gelirsiz yaşlılar, muhtaç asker, şehit ve gazi yakınları, afetzedeler gibi toplumun yoksul kesimlerine de Ramazan kolisi yardımı yapılıyor. Kurumlara giderek sosyal yardımlara başvurmayan ancak yoksul olduğu diğer kurumlar ya da kişiler tarafından bildirilen kişiler için de Ramazan kolisi dağıtılabiliyor. Muhtaçlık sınırının altında yaşayan ama üzerinde kayıtlı ev, arsa, tarla vb. gayrimenkulü ya da araba gibi değerli menkulü olanlara genellikle yardım yapılmıyor. Yardımlar gerçek anlamda yoksul ve muhtaç kişilere ulaştırılıyor.
Başvuru esnasında başvuru sahibi ihtiyaç sahiplerinden talep edilen belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;
Engelli bireylerin Ramazan kolisi yardımı ve diğer yardımları alabilmeleri için tam teşekküllü bir hastaneden aldıkları sağlık kurulu raporunu teslim etmeleri gerekiyor. Yani başvuru sahiplerinden yukarıdaki belgelere ek olarak farklı belgeler de talep edilebilir. Örneğin eşini kaybetmiş ve velayeti altındaki çocuklara bakmakla yükümlü olan kadınların eşlerine dair ölüm belgesini başvurdukları kuruma götürmeleri gerekiyor.
Ramazan kolisi yardımı almak isteyen ihtiyaç sahipleri yukarıda bahsettiğimiz kurumlara başvurabiliyorlar. Başvuru sonrasında kişiler tarafından teslim edilen belgeler başvurulan kurum tarafından ayrıntılı şekilde inceleniyor. Gerekli görülmesi durumunda başvurulan kurum, başvuru sahibinin evine bir inceleme komisyonu gönderebiliyor. Bu komisyon sosyo-ekonomik durumunu incelemek üzere gönderildiği kişi ve aileye dair bir rapor hazırladıktan sonra bu raporu kuruma teslim ediyor. Sonrasında kurum, bu raporu da incelendikten sonra yardım edeceği ailelere dair bir liste hazırlıyor. Başvuruların sonuçlanması genellikle birkaç hafta sürmekle birlikte birlik de yoğunluk durumuna göre bu süre daha da uzun olabiliyor. Başvurusu kabul edilen vatandaşlara daha sonra başvuru formunda belirttikleri iletişim bilgileri üzerinden ulaşılıyor. Bu sebeple vatandaşların başvuru formunda güncel bilgilerini paylaşmaları gerekiyor.
Ülkemizdeki bazı belediyeler vakıflar kaymakamlıklar ve valilikler ramazan aylarında yoksul ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda kolisi dağıtmak yerine onlara para yardımı yapabiliyor. Böylelikle yapılan para yardımı ile vatandaşlar ihtiyaç duydukları ürünleri ve malzemeleri kendileri satın alabiliyor. Ramazan ayında para yardımı almak adına ikametgahınızınbulunduğu yerdeki belediyeye sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına kaymakamlık ya da valiliğe başvurabilirsiniz. Para yardımından faydalanabilmek adına dernek ve vakıflarla da iletişime geçebilirsiniz.