
Yeşil Kartlılara Verilen Yardımlar Nelerdir?
2012 yılında kaldırılan yeşil kart sistemine tabi olan vatandaşlar günümüzde G0 sınıfında değerlendiriliyor. Yani muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar; eskiden yeşil kart sahibi olan kişilere yapılan yardımlardan yararlanabiliyorlar. Ülkemizde hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı asgari ücretin 1/3’ünün altında olan vatandaşlar muhtaç ve ihtiyaç sahibi olarak değerlendiriliyor. Muhtaçlık sınırının altında yaşamak zorunda olanlar yani eskiden yeşil kartlı olanlar; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na belediyelere, dernek ve vakıflar diğer kurumlara sosyal yardım almak adına başvurabiliyorlar.
Ülkemizde 2012 yılına kadar muhtaç ve dar gelirli vatandaşlara verilen yeşil kart sayesinde vatandaşlar başta ücretsiz sağlık hizmetleri olmak üzere birçok hizmetten yararlanabiliyordu. Yeşil kart; herhangi bir SGK güvencesi bulunmayan vatandaşlara veriliyordu. 2023 yılında yapılan güncelleme ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; yeşil kartlı vatandaşları gelir testi sonuçları doğrultusunda G0 sınıfına dahil etti. G0 sınıfına dahil olan vatandaşların sigorta primleri ise günümüzde devlet tarafından ödeniyor. Bu vatandaşlarımız genel sağlık sigortasından hiçbir prim ödemeden faydalanabiliyorlar. Aynı zamanda gelir testi sonrasında muhtaçlık sınırının altında yaşadığı tespit edilen vatandaşlar; devlet kurumları tarafından sunulan birçok sosyal yardımdan da faydalanabiliyorlar.
Yeşil kartlıların yani gelir testi sonrası G0 sınıfına dahilolanların yararlanabilecekleri birçok yardım bulunuyor. Bu kişiler; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına, belediyelere, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne, dernek ve vakıflara, Kızılay’a sosyal yardım almak için başvurabiliyorlar. Muhtaçlık sınırının altında yaşamak zorunda olan, asgari ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan bu kişiler için devlet tarafından yapılan sosyal yardımları şu özetleyebiliriz; kömür yardımı, aşı parası yardımı, doğum parası yardımı, süt yardımı, erzak ve gıda yardımı, çocuk parası, SED yardımı, gebelik yardımı, para yardımı, yaşlılık ve muhtaçlık maaşı, dul maaşı, engelli maaşı, öksüz ve yetim aylığı, elektrik yardımı, doğalgaz yardımı, asker ailesi maaş yardımı, silikosiz aylığı, hasta bezi yardımı, aile destek yardımı.
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek, gelir testi sonrasında G0 sınıfına tabi olduğu tespit edilen vatandaşlar; belediyelere sosyal yardım almak adına başvurabiliyorlar. Belediyeler, muhtaç ve ihtiyaç sahibi bu vatandaşlarımız için başta gıda ve erzak yardımı olmak üzere çok sayıda yardım yapıyor. Belediyeler tarafından yapılan sosyal yardımları şu şekilde özetleyebiliriz;
Muhtaç vatandaşlar, belediyeler tarafından yapılan yardımlara ikametgahlarının bulunduğu yerdeki belediyeye giderek başvurabiliyorlar. E-devlet üzerinden ise ön başvurular yapılabiliyor. Vatandaşlar ALO153 Beyaz Masa hattını arayarak, belediye yardımlarına dair detaylı bilgi edinebiliyorlar. Nakdi yardıma ihtiyacı olan vatandaşlarımız için para yardımı yapan belediyeler; muhtaç vatandaşlara dağıttıkları sosyal destek kartları ile vatandaşların bu kartları kullanarak, belediye anlaşmalı marketlerden alışveriş yapabilmelerini sağlıyor. Vatandaşlar, sosyal destek kartlarına her ay yüklenen limitleri BİM, Migros, Carrefoursa vb. anlaşmalı marketlerde ihtiyaç duydukları malzemeleri satın alırken kullanabiliyorlar. Kira giderlerini karşılarken zorluk yaşayanlar belediyelere kira yardımı almak için başvurabilirler. Belediyeler tarafından fakir ve yoksul vatandaşlar için yapılan düzenli gıda ve erzak yardımları sayesinde ihtiyaç sahipleri temiz, sağlıklı ve hijyenikbesinlerle beslenebilme imkanı elde edebiliyorlar. Evlerinde mobilya ve eşya eksiği olanlar, belediyeler sayesinde buzdolabı, çamaşır makinesi, koltuk, yatak gibi evlerinde kullanabilecekleri eşyalara kavuşabiliyorlar. Yine belediyeler tarafından yapılan kırtasiye yardımı sayesinde öğrenciler, okula giderken kullanabilecekleri kalem, silgi, defter gibi malzemelere ücretsiz bir şekilde sahip olabiliyorlar. Muhtaç aileler ise yeni doğan bebek paketi yardımı sayesinde bebeklerin bebek bezi, bebek maması, bebek battaniyesi gibi en önemli ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar.
Ülkemizdeki valilikler ve kaymakamlıklar da tıpkı belediyeler gibi gerçek ihtiyaç sahiplerine gıda ve erzak yardımı başta olmak üzere kömür yardımı, kira yardımı vb. birçok yardımlar sunuluyor. Vatandaşlar; yardım almak için direk kaymakamlık ya da valilik binasına gidebilecekleri gibi ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına da gidebiliyorlar. Ülkemizde kaymakamlık ve valilikler yardımlarını sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla yürütüyorlar.
Annesi ya da babası vefat etmiş muhtaç çocuklar ile engelliler; Vakıflar Genel Müdürlüğüne fakirlik maaşı almak adına başvurabiliyorlar. Vakıflar Genel Müdürlüğü yetim ve öksüz çocuklara ve en az %40 engel oranına sahip olan engellilere muhtaçlık aylığı bağlıyor. Aynı zamanda muhtaç ve yoksul vatandaşlar için kuru gıda ve aşevi yardımı yapıyor. Başvurusu kabul edilenlere düzenli bir şekilde gıda ve erzak içeren koliler dağıtan Vakıflar Genel Müdürlüğü yoksul ailelerin lise, ilköğretim, üniversite eğitimi gören öğrencilerine ise burs bağlıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yeşil kartlı vatandaşlar için yapılan yardımları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz;
TC Vakıflar Genel Müdürlüğü yardımlarına Bölge Müdürlüklerine gidilerek ya da posta yoluyla başvurulabiliyor.
Yeşil kartlılar yani G0’a tabi olanlar; ülkemizin en önemli sivil toplum kuruluşlarından olan dernek ya da vakıflara da yardım almak adına başvurabiliyorlar. Başvurusu kabul edilen ihtiyaç sahipleri, gıda yardımı, yakacak yardımı, para yardımı, eşya yardımı, eğitim ve sağlık yardımı gibi yardımlar alabiliyorlar. Ülkemizde sosyal yardımlar yapan en önemli vakıflar aşağıdaki gibidir;
Yoksul ailelere umut olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; özellikle muhtaç kadınlara ve yoksul ailelerin çocuklarına yönelik yardımları ile ailelerin yardımına koşuyor. Vatandaşlar ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek sosyal yardımlara başvurabiliyorlar. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan en önemli yardımları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;
65 yaş ve üstü gelirsiz ve kimsesiz vatandaşların yaşlılık maaşı almak adına başvurabilecekleri Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı muhtaç vatandaşlara sunduğu elektrik tüketim desteği ile vatandaşların elektrik faturalarında indirim elde edebilmelerini mümkün bir hale getiriyor. Silikozishastalarına silikozis, SSPE hastalarına SSPE aylığı bağlayan Bakanlık sigortalı çalışan eşi vefat eden dul kadınlara ve çocuklarına ise dul ve yetim maaşı bağlıyor. Hanesinde sigortalı çalışan mevcut olmayan anneler; çocukları için şartlı eğitim, şartlı sağlık ya da SED yardımlarından birini almak için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurabiliyorlar. Muhtaç ve gelirsiz anneler gebelik yardımı, doğum yardımı gibi maddi yardımlar da alabiliyorlar.
Ülkemizde Haluk Levent, Müge Anlı, Seda Sayan, Esra Erol gibi sanatçılar sundukları programlar aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaşırken ünlü iş adamları ise sahip oldukları holdingler aracılığıyla fakirlere yardım ediyor. Vatandaşlar holdinglere ait olan genel müdürlüğü arayarak, yardım isteyebiliyorlar. Para yardımı, eğitim ve burs yardımı, sağlık yardımı, gıda ve erzak yardımı vb. yardımları ile diğer iş adamlarına örnek olan en önemli iş adamlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz;
Belediyeler, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları ile birçok kurum; Ramazan ve Kurban bayramlarında ihtiyaç sahiplerine gıda ve erzak yardımı, para yardımı gibi yardımlar yapıyorlar. Bu özel günlerde gıda ve erzak kolileri muhtaç vatandaşların ev adreslerine kadar yetkili kişiler tarafından teslim ediliyor. Bazı belediyeler ve vakıflar ise ihtiyaç sahiplerinin PTT hesaplarına bayram harçlığı olarak bir miktar yardım parası yatırıyor. Bayram yardımından yararlanıp yararlanamayacağınızı öğrenmek için belediyelere ait olan ALO153 Beyaz Masa hattını ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ALO144 veya ALO183 Sosyal Destek hatlarını alabiliyorsunuz.
Yeşil kartlılar; belediyelere, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına ve sivil toplum örgütlerine para yardımı almak adına da başvurabiliyorlar. Belediye para yardımı başvurusu e-devlet üzerinden yapılabiliyor. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına maddi yardım almak adına başvurmak isteyenlerin ise bizzat vakfa gitmeleri ve hane kayıt formu doldurmaları gerekiyor. Dernek ve vakıflara ait olan resmi internet siteleri üzerinden de maddi yardımlara başvurabiliyorsunuz. Ünlü işadamlarına ait olan holdinglere ait telefon numaralarını arayarak da maddi yardım alıp alamayacağını öprenebilirsiniz.
Yeşil kartlılar, belediye para yardımına ve diğer tüm yardımlarına hızlı bir şekilde e-devlet üzerinden başvurabiliyorlar. Bu noktada ihtiyaç sahibi vatandaşların https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklamaları gerekiyor. Vatandaşlar, başvuru formunda yer alan kırtasiye yardımı, belediye para yardımı, kömür ve odun yardımı, burs yardımı vb. yardım türleri arasından diledikleri yardımları seçerek ve işaretleyerek bu yardımlara başvurabiliyorlar. E-devlet üzerinden gerçekleştirilen belediye yardım başvuruları, ön başvuru olarak kabul ediliyor.
Belediyelerin para yardımına ya da diğer yardımlarına başvuran vatandaşlar başvurularının son durumunu e-devlet üzerinden takip edebilirsiniz. Ya da ALO153 Beyaz Masa hattını arayarak da başvuru sonuçlarını öğrenebilirsiniz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı para yardımına başvuranlar ise başvuru sonuçlarını e-devlet üzerinden görüntüleyebiliyorlar. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına kayıt olanlar, para yardımı dahil tüm başvuru sonuçlarını https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linki üzerinden sorgulayabiliyor.
Muhtaçlık sınırının altında yaşayanların başvuru esnasında birtakım belgeler teslim etmeleri gerekiyor. Gerek belediyeler gerekse sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından talep edilen bu belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;
Üzerlerine kayıtlı değerli menkulü ya da gayrimenkulü olanlar; muhtaçlık sınırının altında yaşasalar dahi sosyal yardımlara başvuramıyorlar. Vatandaşlardan başvurdukları yardım türüne göre ek belgeler istenebiliyor. Örneğin çocuğu için şartlı eğitim yardımına başvuran annelerin çocuklarının okuduğu okuldan aldıkları öğrenci belgesini vakfa teslim etmeleri gerekiyor.
Hanesinde SGK güvencesi bulunmayan tüm annelerin çocukları için başvurabileceği şartlı eğitim yardımı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından annelerin PTT hesaplarına her ay düzenli olarak yatırılan yardım parasını ifade ediyor. Bu yardım parası ile yoksul aile çocuklarının maddi imkansızlıklar dolayısıyla eğitimlerini aksatmalarının önlenmesi amaç ediniyor. Şartlı eğitim yardımı dahilinde ; ilköğretime giden kız çocuklara 50, erkek çocuklara 45, ortaöğretime giden kız çocuklara 75, erkek çocuklara 55 TL aylık yardım parası ödeniyor. Ailenin yoksulluğunun ortadan kalkması ya da çocuğun aynı ay içerisinde dörtten fazla mazeret bildirmeden okula gitmemesi halinde yardım kesiliyor. Başvuruların sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına yapılması gerekiyor.
Yine muhtaç ve yoksul anneler için yapılan şartlı sağlık yardımı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından annelerin PTT hesaplarına yatırılıyor. Aşı parası olarak da isimlendirilen bu yardım dahilinde 0-6 yaş arası çocuğu olan annelere her ay için 45 TL ödeniyor. Annelerin aşı parası yardımı alabilmeleri için çocuklarını düzenli olarak, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen tarihlerde sağlık kontrollerine götürmeleri ve onların aşılarını yaptırmaları gerekiyor. Ailenin muhtaçlığının sona ermesi ya da annenin çocuğunu sağlık kontrollerine götürmediğinin tespit edilmesi halinde yapılan aşı parası yardımı da kesiliyor. Aşı parası yardımına başvurmak isteyen annelerin de ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeleri gerekiyor.
Yeşil kartlı vatandaşlar için yapılan bir diğer yardım olan elektrik tüketim desteği dahilinde muhtaç vatandaşlar her ay elektrik faturalarında indirim elde edebiliyorlar. Elektrik tüketim desteği kapsamında 1-2 kişilik aileler için aylık 75KW, 2-3 kişilik aileler için aylık 100KW, 3-4 kişilik aileler için aylık 125KW, 5 ve üstü kişilik aileler için aylık 150KW indirim sağlanıyor. Kronik hastalığı yüzünden cihaza bağımlı olarak yaşayanlar ise aylık 200 TL’ye kadar indirim elde edebiliyorlar. Elektrik tüketim desteği yardımına da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gidilerek başvurulabiliyor.